rss      tw      fb
Keres

A Belügyminisztérium indokolatlannak tartja a belügyi dolgozók tervezett demonstrációit

MTI 2011. március 30., szerda 19:40

A Belügyminisztérium érthetetlennek és indokolatlannak tartja a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekvédelmi szövetségei, szakszervezetei által április 9-től meghirdetett demonstrációsorozatot; a tárca szerint semmi sem veszélyezteti a rendőrök, tűzoltók és börtönőrök hivatását.

A minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a tárca éppen azon dolgozik, hogy az állományok tagjait szolgálatuk megtartásában tegye érdekeltté.

Mint kiemelték: a Belügyminisztérium napok óta várja a szakszervezetek javaslatait a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott, a "társadalmi igazságosságot alapul vevő hivatásos életpályamodell koncepciójának kidolgozásához".

A tárca szerint a tárgyalás útján kialakított közös állásponttal lehet összhangba hozni az állomány érdekeit és a társadalmi elvárásokat. A minisztérium azonban úgy látja, a tüntetéssorozat kezdeményezése miatt kérdésessé vált, hogy az érdekvédő szervezetek valóban a megegyezés szándékával kívánnak tárgyalni.

A Belügyminisztérium és a rendvédelmi szervek vezetőinek közös célja egy olyan életpálya-modell kialakítása, amely egy egész életen át tartó kötődést biztosít a hivatás iránt, továbbá jogi, egzisztenciális, valamint erkölcsi biztonságot garantál a hivatásos állományok tagjainak és családjuknak - írták.

A minisztérium emellett megjegyezi, a magyar társadalom nem fogadja el, a gazdaság pedig már nem bírja el azt, hogy 35-38 éves, erejük teljében lévő fiatalemberek, több százezer forintos nyugdíjjal hagyhassák el pályájukat. Ezt a rendszert tovább fenntartani lehetetlen - tették hozzá.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekvédelmi szövetségei, szakszervezetei április 9-től hivatásuk és szerzett jogaik védelmében tartanak demonstrációsorozatot, amelyet addig folytatnak, amíg a szervezetek vezetői meg nem állapodnak a kormánnyal.

Mint hozzátette: a legnagyobb demonstrációt április 16-ra tervezik, aznap a hivatásos és nyugállományú börtönőrök, katonák, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozók, valamint rendőrök, tűzoltók és vámosok vonulnak a parlament elé, ahonnan addig nem távoznak, amíg a demonstrációs bizottság meg nem egyezik a kormánnyal.