rss      tw      fb
Keres

Kiss-Rigó László: társadalmi súlyának megfelelően jelenjen meg az egyház a közszolgálati médiában!

MTI 2011. március 30., szerda 19:30

Társadalmi súlyának megfelelően jelenjen meg az egyház a közszolgálati médiában - mondta Kiss-Rigó László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) médiaügyekért felelős püspöke szerdán Budapesten, a Magyar Katolikus Egyház és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa képviselőinek eszmecseréjét követő sajtótájékoztatón.

A megbeszélés után, amelynek egyik fő témája a kidolgozás alatt álló Közszolgálati Kódex tartalma volt, Kiss-Rigó László azt mondta: szeretnék, hogy a közszolgálati médiában az eddigieknél hangsúlyosabban jelenjenek meg a társadalmi szolidaritás, az erkölcs és az igazságosság témái, valamint a családi és más közösségi értékek.

Beszélt arról is, hogy a médiatanács felállítandó közszolgálati testületébe - amelynek 14 tagja van, ebből nyolc állandó, hatot pedig sorsolnak - Szikora Józsefet, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnökét delegálja az MKPK.

A szeged-csanádi megyés püspök megállapította: a szerdai tárgyalás azt mutatta, hogy az egyház és a médiatanács képviselői "egy hullámhosszon vannak". Az MTI érdeklődésére megemlítette, hogy a közeljövőben szakértőik kidolgozzák észrevételeiket a Közszolgálati Kódexhez.

Kollarik Tamás, a médiatanács koordinátora elmondta, hogy a kódexet előreláthatóan június elején fogadja el a testület, ám az elkészülte után sem lesz végleges dokumentum, a jövőben folyamatosan ki lehet egészíteni. Azt is tervezik, hogy ünnepélyes keretek között adják majd át a közszolgálati médiumok vezetőinek az elkészült iratot.

Elmondta, hogy a közszolgálati testület részt vehet majd a műsorstruktúra ellenőrzésében is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a közpénzből felállított és fenntartott közszolgálati archívumokat átláthatóvá kell tenni, és azokat meg kell osztani a nagyközönséggel.

Auer János, a médiatanács koordinátora arról szólt, hogy a mostani tárgyaláson is körvonalazódott: "a közszolgálati testület majdani működése során relatíve könnyen alakulhat ki konszenzus". Azoknak az értékeknek, amelyeket az egyház képvisel, meg kell jelenniük a közszolgálati médiában - hangsúlyozta.