rss      tw      fb
Keres

Iszapömlés - Csütörtökön újraindul a szennyező anyag beszállítása a VII-es kazettába

MTI 2011. március 30., szerda 19:17

Befejeződött a VII. kazetta műszaki ellenőrzése a Mal Zrt. Ajka melletti timföldgyárának iszaptározó-telepén, csütörtöktől folytatják a szennyező anyag beszállítását az iszapkatasztrófában elöntött mezőgazdasági területekről - tájékoztatta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ (UKKK) parancsnoka szerdán az MTI-t.

Benkovics Zoltán elmondta, hogy a budapesti műszaki egyetem szakvéleménye alapján döntöttek a beszállítás  folytatásáról, amelyet a VII-es tározóba lerakott anyag tetején észlelt - a csapadék és az összegyűjtött föld nedvességtartalma által okozott - repedések miatt az előző hétvégén állítottak le.

A parancsnok közlése szerint a lerakóhelyek műszaki karbantartása folyamatos, a tavaly októberi iszapömlés óta a külterületekről 430 ezer köbméter vörösiszapos földet szállítottak be az ajkai timföldgyár területére.

A folyamatos depózás rendkívüli szervezési és műszaki feladat, a beszállítás időben előre nem tervezhető karbantartási munkákat igényel - mondta Benkovics Zoltán, hozzátéve, hogy emiatt a szennyező anyag szállítását a mentesítés megkezdése óta időlegesen többször fel kellett függeszteni, s ez június végéig még előfordulhat.

Az Országgyűlés június végéig, az egész megyére kiterjesztve meghosszabbította a veszélyhelyzetet.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.