rss      tw      fb
Keres

A Főkefe nem bocsát el fogyatékkal élőket és megváltozott munkaképességűeket

MTI 2011. március 30., szerda 18:53

A Főkefe Rehabilitációs Ipari Nonprofit Kft. az állami költségtámogatás csökkenése ellenére sem foglalkoztat kevesebb fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű munkavállalót - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtó- és kommunikációs főosztálya szerdán, az MTI-vel.

A tárca közleményében hangsúlyozza: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával összefüggő költségkompenzáció meghatározása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, annak 24,5 milliárd forintos fedezete pedig szerepel az idei költségvetésében. A vállalatnál eddig történt létszámcsökkentés kizárólag az adminisztratív állományt érintette - fűzik hozzá.

Kiemelik: a kormányzat a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkahelyeinek megőrzését is fontos célkitűzésnek tartja a tetemes államadósság és a munkanélküliség csökkentése mellett.

A Főkefe Rehabilitációs Ipari Nonprofit Kft. érdekképviseleti szervezetei korábban petíciót szándékoztak benyújtani a tárcához a vállalatot érintő állami költségtámogatás csökkentése miatt - emlékeztetnek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatásában.

A Magyar Nemzet hétfői számában számolt be arról, hogy az érdekképviselők az 1,3 milliárd forintos állami forráscsökkenés miatt Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszterhez fordulnának.

A cikk szerint a nonprofit társaság 3.525 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat, a költségtámogatás drasztikus csökkentése pedig a működést veszélyezteti. Az újság felidézte továbbá, hogy a parlament előző nyolc évi kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság a Főkefe tevékenységével is foglalkozik, ugyanis Szűcs Erika (MSZP) szociális minisztersége idején kiemelt támogatásokban részesült.