rss      tw      fb
Keres

Bírói ítélet kifogásolja az Emfesz tulajdonosváltásánál szerepet játszó meghatalmazást

MTI 2011. március 30., szerda 18:53

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma szerdán hozott első fokú ítélete szerint nem volt megfelelő Góczi Istvánnak, az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Kft. ügyvezetőjének az a meghatalmazása, amelynek birtokában 2009 tavaszán eladta az akkor a ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings tulajdonában lévő Emfeszt a svájci bejegyzésű RosGas AG-nak.

Az MTI az Emfesztől annyit tudott meg, hogy a szerdán hozott első fokú ítélet "kifogásolta" Góczi István meghatalmazását. Az ítélet ellen fellebbeznek. A részletekről csütörtökön ad tájékoztatást Góczi István, az Emfesz ügyvezetője.

Az ügy előzménye az, hogy 2009 tavaszán, miután a korábbi gázszállító, a RosUkrEnergo beszüntette az Emfesznek a szállítást, Góczi István egy korábbi meghatalmazással eladta a céget egy dollárért a RosGas AG-nak. A tulajdonosváltást a cégbíróság bejegyezte és a Magyar Energia Hivatal jóváhagyta, mert nem vizsgálta a meghatalmazás jogszerűségét. Azóta nemzetközi és magyar bíróságokon folyik a pereskedés többek között a tulajdonlás kérdésében is.

A Mabofi Holdings tulajdonosa, az ukrán Dmitri Firtas 2009 decemberében magyar újságíróknak azt mondta, hogy "az Emfesz nem generált akkora bevételt a Mabofi cégcsoportnak, hogy a fő eleme legyen, de végigviszem az Emfesz tulajdonosváltásával és a cégvezetővel kapcsolatos jogi ügyeket az igazság érdekében".

Az Emfesz a magyar liberalizált gázpiac második legnagyobb szereplője volt mindaddig, míg 2010. december végén likviditási gondokról tájékoztatta a Magyar Energia Hivatalt, és emiatt a hivatal 2011. január 13-án 90 napra felfüggesztette a gázkereskedői engedélyét.