rss      tw      fb
Keres

VM: folyamatos az egyeztetés a sertéságazat érdekében

MTI 2011. március 30., szerda 16:49

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az új kormány hivatalba lépése óta folyamatosan egyeztet a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, politikusokkal és szakemberekkel itthon és az Európai Unió hivatalos fórumain, hogy a sertéságazat versenyképességének és jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálását segítse - hangsúlyozza a szaktárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A sertéstartók szerdai budapesti demonstrációja kapcsán a minisztérium közleményében kijelenti: vezetése tisztában van a sertéságazat gondjaival, az előző kormánytól kapott súlyos örökséggel.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) szerdán figyelemfelhívó demonstrációt szervezett Budapesten, a Kossuth téren. Mintegy 50-60 állattartó tiltakozott amiatt, hogy kedvezőtlen gazdasági feltételek miatt a gazdák csak veszteséget termelnek, emiatt több százezer sertés tűnhet el a hazai piacról.

A Vidékfejlesztési Minisztérium hangsúlyozta: határozott törekvése, hogy a sertéstenyésztőkön segítsen, az ágazat gondjait mérsékelje.

A közlemény emlékeztet: ennek eredményeként a minisztérium számos döntést hozott. A hivatalba lépése óta egyebek mellett 405 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak a Magyar Vidékfejlesztési Hivatalon (MVH) keresztül közvetlen és vidékfejlesztési támogatásokra. Az agrártárca az idén a tavalyinál jóval nagyobb összeget, összesen 47 milliárd forintot biztosít állattenyésztési feladatokra. A 2010. második felében kényszerű módon leállított, állattenyésztéshez kapcsolódó támogatási jogcímeknél (állatbetegségek megelőzése, állati hulla elszállítása) az előző kormányzat messze a valós igények alá tervezte a forrásokat. Ezekre a 2011. évi költségvetésben 9,5 milliárd forintot biztosít a VM úgy, hogy a 2010. évi igényeket visszamenőleg is kifizeti. A sertéstartók állatjóléti támogatására az EU által megengedett legmagasabb összeget, 6 milliárd forintot ad a tárca 2011-ben.