rss      tw      fb
Keres

Újabb dél-koreai üzem kezdi meg termelését a Jászságban

MTI 2011. március 30., szerda 16:45

A Samsung után egy újabb jelentős dél-koreai vállalkozás telepedett le a Jászságban: a Samyang 10 millió euróból épült műanyagipari üzemét a napokban adták át Jászberényben - közölte szerdán a város sajtóreferense az MTI-vel.

Puskás Artúr különösen nagy eredménynek nevezte a beruházást annak ismeretében, hogy Magyarország Szlovákiával "futott versenyt" a lehetőségért. Végül jórészt a kedvezőbb adózási feltételek miatt döntött a cég Magyarország, ezen belül pedig Jászberény mellett, ahol korábbi beszállítójának letelepüléséhez a Jász-Plasztik Kft. biztosított területet a város Necsőként ismert ipari övezetében.

Az alig egy év alatt, 10 millió eurós beruházással felépült új üzemről a sajtóreferens elmondta: egyelőre egy 5740 négyzetméteres gyártócsarnokban kezdődik meg a termelés, amely mintegy 60 magyar szakembernek és további néhány koreai vezetőnek ad munkát. Itt 3 gépsoron személygépkocsik, televíziók és monitorok műanyag elemeihez szükséges műanyagipari alapanyagot állítanak elő, évente várhatóan mintegy 10 ezer tonnát. 2013-ra azonban szeretné megduplázni kapacitását a Samyang EP Magyarorszag Kft.

Puskás Artúr szólt arról is, hogy a Samyang stratégiai partnere a Jászság és Jász-Nagykun-Szolnok megye immár legjelentősebb vállalkozásaként számon tartott, nemrégiben magyarországi székhelyét is a közeli Jászfényszarura telepítő Samsung Magyarország Zrt-nek. Ezen kívül a Szlovákiában és Lengyelországban is beszállítója a Samsungnak.

A nagy múltú Samyangot 1924-ben alapították Dél-Koreában. Az ország határain túl 2004-ben kezdett terjeszkedni. Elsőként Kínában, Sanghaiban létesített gyárat. A jászberényi a vállalkozás második külföldi hídfőállása, mely referenciaüzemként működik majd és célja a további hasonló – elsődlegesen Kelet-Európa felé irányuló – beruházások, illetve bővítések előkészítése.

Magyarországon a Samyang EP Magyarorszag Kft-vel együtt jelenleg mintegy 40 dél-koreai érdekeltségű vállalkozás működik. Az új üzem anya- és leányvállalata 2010-ben 300 millió dolláros árbevételt realizált.