rss      tw      fb
Keres

A fenntartható fejlődés bizottság nem támogatta a pláza stopot

MTI 2011. március 30., szerda 16:43

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága nem támogatta annak a több LMP-s képviselő által jegyzett törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely fél éves moratóriumot rendelt volna el a bevásárló központok építésének az engedélyezésére, hogy ezen idő alatt az állam szigorítsa ezek építési szabályait.

Az állam támogatja a fenntarthatóságot, de az nem azonos az építés és a bővítés megtiltásával - mondta Horváth Endre a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A készülő új kamarai törvényben szerepel az előzetes hatástanulmány kötelező elkészítése - tette hozzá.

Szabó Rebeka (LMP), a javaslat előterjesztője azzal indokolta a plázaépítés szigorítását, hogy a belvárosok kiürülnek, és évi egy-kétezer - családi vállalkozásként működő - kis bolt megy csődbe miattuk, továbbá a helyi árukat sem veszik át, az áraikkal pedig tönkre teszik a helyi piacot.

Jávor Benedek, a bizottság LMP-s elnöke ehhez annyit tett hozzá, hogy a féléves moratórium azért szükséges, hogy amíg a szigorúbb szabályok készülnek, ne törjön ki engedélyeztetési láz a bevásárló központok építtetői körében.

Végül a bizottság 3 ellenzéki igen szavazat mellett, 7 nem és 2 tartózkodással elvetette a javaslat tárgysorozatba vételét.

A veszélyes depóniák felülvizsgálatára született országgyűlési határozati javaslatot nem vetette el a bizottság, mindössze egy héttel eltolta a döntést arról, hogy tárgysorozatba vegye, illetve általános vitára alkalmasnak tartsa. A Jávor Benedek és a szintén LMP-s Szilágyi László már másodszor hozta a bizottság elé a javaslatot, de hiába egyeztetett előzőleg a Vidékfejlesztési Minisztériumban, még mindig pontatlan maradt a szöveg. Például nem derült ki belőle az, hogy az ismert depóniákat vagy az illegálisakat kell-e számba venni. Ez utóbbiak ugyanis nem deríthetők fel a javasolt szeptember 1-jei határidőig.

Egyhangúlag javasolta általános vitára a bizottság azt a határozati javaslatot, amely a privatizációs szerződésekbe foglalt környezet- és természetvédelmi előírások felülvizsgálatát kezdeményezi. A javaslatot KDNP-s és Fidesz-es képviselők jegyzik.

Szili Katalin független képviselő azt javasolta, hogy a munkavállalói létszámra, és az egyéb kötelezettségre is terjesszék ki a vizsgálatot, de ezt a bizottság elvetette, mivel ez célzott vizsgálat. Egy másik, de szélesebb körű felülvizsgálati javaslatot viszont támogatni fog a bizottság.