rss      tw      fb
Keres

Budapesten tanácskozik az Európai Zöld Párt

MTI 2011. március 30., szerda 16:23

Budapesten tanácskozik az Európai Zöld Párt csütörtöktől vasárnapig; az eseménnyel egy időben tartandó kihelyezett ülésén az Európai Parlament (EP) zöld frakciója nyilvános vitát rendez a magyarországi demokrácia helyzetéről, továbbá konferenciát tart a fukusimai nukleáris baleset energiapolitikai következményeiről és a kolontári vörösiszap-katasztrófa tanulságairól.

Az Európai Zöld Párt tanácsának 14. tanácskozására 35 országból 400 delegáltat, szakértőt és szimpatizánst várnak; az EP zöld frakciójából 40 képviselő érkezik. Magyarországra látogat Cem Özdemir, a németországi Szövetség ,90/Zöldek pártszövetség társelnöke is.

Az Európai Zöld Párt azért választotta a találkozó helyszínéül Budapestet, mert 2011 első félévében Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Az európai zöldek ezzel a gesztussal a pártcsaládban tavaly óta megfigyelői státust viselő Lehet Más a Politikát (LMP) is támogatni kívánják.

A soros magyar elnökség alkalmából a hagyományoknak megfelelően ugyancsak Budapesten ülésezett az EP szocialista-demokrata frakciója tavaly novemberben, az EP legnagyobb frakcióját adó Európai Néppárt képviselői decemberben, a liberális frakció pedig idén januárban.

Az európai zöldek vitáin és megbeszélésein előadóként magyar kormányzati szereplők is részt vesznek. A tanácskozás fő témái között szerepel a demokrácia állapota, a zöld gazdasági élénkítés, az éghajlatváltozás és a kolontári vörösiszap-katasztrófa. Ugyancsak megvitatják a romakérdéssel kapcsolatos zöld válaszokat is, az uniós Duna-stratégia lehetőségeit, valamint a közös agrárpolitika jövőjét.

A pénteki plenáris ülésen előadást tart Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa, és vitát rendeznek a zöld fordulat társadalmi dimenzióiról. A szombati ülésen vita lesz az észak-afrikai országok és a Közel-Kelet helyzetéről, és megemlékezést tartanak a 25 évvel ezelőtti, 1986-os csernobili atomerőmű-balesetről az Ukrajnai Zöld Párt alelnökének részvételével.

Az EP zöld frakciója csütörtökön rendez nyilvános vitát A demokrácia helyzete Magyarországon címmel; az eseményen részt vesz Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség EP-képviselőcsoport társelnöke, Elek István közíró és Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet volt sajtószabadság-képviselője.

A frakció pénteken két konferenciát tart Energiapolitika Fukusima után, illetve A vörösiszap-katasztrófa tanulságai címmel. A japán nukleáris katasztrófával kapcsolatban napirendre kerül az Európai Unió energiaellátása és gazdaságának fejlesztése.

Az Európai Zöld Párt 2004-ben Rómában jött létre azzal a céllal, hogy egybeszervezze az addig egymással csak informális kapcsolatban lévő európai zöld pártokat. A 2009-es európai parlamenti választásokon az Európai Zöld Párt a képviselői helyek 6,3 százalékát szerezte meg. A zöldek szövetséget alkotnak az Európai Szabad Szövetséggel (EFA), az Európai Parlament Zöldek/EFA frakciójában 16 ország 27 pártjának képviselői dolgoznak együtt.