rss      tw      fb
Keres

Bíró László: összefogásra van szükség, hogy a család visszataláljon önmagához

MTI 2011. március 30., szerda 16:13

Társadalmi összefogásra van szükség, hogy a család visszataláljon önmagához, a házasságon alapuló gyökereihez - mondta Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspöke Az állam és egyház felelőssége a jövő nemzedékért című kétnapos nemzetközi tudományos konferencia sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Az MKPK családbizottságának rendezvényéhez - amit abból az alkalomból tartottak, hogy II. János Pál pápa 30 éve adta ki a Familiaris Consortio kezdetű apostoli buzdítást - kapcsolódó sajtóeseményen a püspök kiemelte: nem a család, hanem az ember van válságban, ezért "vissza kell találnunk a szeretet igazságához".

Bíró László felhívta a figyelmet arra: "cselekednünk kell a házasságon alapuló családért, az élet védelmében". Ennek jegyében hirdette meg az MKPK 2011-re a Család évét, ami a Szent család napjáig, azaz december 29-ig tart.

Mint közölte, a konferencián "próbálják megfogalmazni a posztmodern Európát jellemző körülményeket", a tanácskozás második napján, csütörtökön pedig megvizsgálják a családok helyzetét az európai országokban, ami azt is jelenti, hogy "a jövő generációiról szól ez a konferencia", mert "a lakosság fogyásának megakadályozásáról van szó".

Antoine Renard, a 10 éves múltra visszatekintő, 16 európai országban működő, brüsszeli székhelyű Európai Katolikus Családegyesületek Federációjának (FAFCE) elnöke rámutatott: átadtak a magyar kormány képviselőinek egy dokumentumot, amelyben hangsúlyozzák a családbarát politikai intézkedések fontosságát.

Az irat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a családpolitika minden nemzet belső ügye, a szubszidiaritás elvének megfelelően. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az EU intézményei minden munkaerővel kapcsolatos döntésének komoly befolyása van a családokra.

A FAFCE elnöke kitért arra, hogy az EU minden családpolitikáért felelős minisztere találkozik pénteken Magyarországon. Hozzátette: hétfőn és kedden a FAFCE Budapesten tartotta évi rendes gyűlését, ahol a demográfiai viszonyokat tárgyalták meg.

Juan Antonio Reig Plá madridi püspök azt mondta: a nemek közötti különbség nem az emberek egyenlőtlenségét, hanem a sokszínűségét jelenti, s többek között ebből fakad az emberi élet védelme.

Megfogalmazása szerint "Magyarország legnagyobb kincse a család, és azok az emberek, akik a szeretet és az identitás gyökerét adják". Az ország soros EU-elnöksége nagy esély arra, hogy reklámozza a családot, mert a családok létszámbeli gyarapodása "túlélési kérdés" Magyarország számára - hangoztatta.

A madridi püspök úgy látja, szükséges az együttműködés a társadalom és a családok között, egyebek mellett azért, hogy az oktatás és a nevelés ügyét elősegítsék. Az egyház szeretne előmozdítani egy komoly családpasztorációt is, mert "a jövő a családok gyarapodásán alapszik" - tette hozzá.

Tóth Pál professzor azt mondta: a civil szervezeteknek is segíteniük kell abban, "hogy a családok a szeretetet meg is tudják élni". A család válságához hozzájárul, hogy a gyermekek a szüleiktől kapott mintákat már nem tudják alkalmazni saját gyermekeiknél, a világ felgyorsult fejlődése miatt - állapította meg.