rss      tw      fb
Keres

Uniós Agenda a területi gondolkodásmód erősödéséért

MTI 2011. március 30., szerda 15:50

Az Európai Unió területfejlesztésért felelős főigazgatóinak kedden és szerdán a budapesti Néprajzi Múzeumban megtartott kétnapos ülésén Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára levezető elnökként bemutatta kollégáinak az uniós új Területi Agenda (TA2020) miniszteri elfogadásra szánt tervezetét.

Az NFM szerdai közleményében tájékoztatott arról, hogy a főigazgatók közreműködésével az ülésen véglegesítették az új Területi Agenda szövegét, hogy azt a magyar elnökség a május 19-én tartandó informális ülésre az illetékes miniszterek elé beterjeszthesse.

Az elnöklő Nyikos Györgyi ismertette a 2007-ben elfogadott Területi Agenda értékelése és felülvizsgálata keretében magyar szakmai vezetéssel elért eredményeket is.

A Területi Agenda elfogadásakor a területfejlesztésért felelős miniszterek a magyar elnökséget kérték fel a dokumentum értékelésére és felülvizsgálatára - emlékeztet a minisztérium közleménye. Az új Agendát pedig a szakminiszterek májusban tartandó gödöllői ülésén fogadhatják majd el.

A Területi Agenda egyike a területi kohézió jelentőségét megalapozó uniós dokumentumoknak. Olyan miniszteri állásfoglalás, amely a legfontosabb területi kihívások mellett meghatározza az EU fejlesztésének területi prioritásait, továbbá az ezek érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket - áll a közleményben. A Területi Agenda kiemelt célja a területi szempontokat szem előtt tartó fejlesztések előmozdítása.