rss      tw      fb
Keres

Közlekedési Munkástanácsok: hátrányos helyzetben a Volán

MTI 2011. március 30., szerda 14:57

A Volán hátrányos helyzete, kiszolgáló szerepe, valamint a közlekedési alrendszerek közötti megkülönböztetések miatt egyeztetési lehetőséget kér a szaktárcától a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége; levelüket szerdán jutatták el Fellegi Tamáshoz - közölte a szövetség szerdán az MTI-vel.

Az állam a Volán társaságoktól szigorú követelményrendszer mellett, nyereséges gazdálkodást vár el, miközben továbbra is konszolidálja a MÁV és a BKV adósságállományát - áll a közleményben.

Az érdekvédők szerint a tervezett közlekedési holding kapcsán a Volán kiszolgáló szerepet tölt majd be. A távolsági vonalakon és Budapest vonzáskörzetében elfogadják ugyan a MÁV elsődlegességét, de a Volán cégcsoport teljes háttérbe szorítását elhibázott lépésnek tartják.

Az ország területének 75 százalékán kizárólag autóbuszos közlekedésre van csak lehetőség. Sok településen a Volán az egyetlen összekötő kapocs a külvilággal, számos vonalon pedig, ahol működik a párhuzamosság, a vasút nem versenyképes.

A szövetség sérelmesnek tartja azt is, hogy a volános keresetek messze elmaradnak a MÁV-os, a BKV-s keresetektől, valamint a nemzetgazdasági átlagtól. Ennek ellenére a munkaadói szövetség (Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége) az idei bértárgyalásokra "egy rendkívül visszafogott, egy bántóan általános megállapodás-tervezettel állt elő" - olvasható a szövetség közleményében.