rss      tw      fb
Keres

A berlini Die Welt a készülő új magyar alkotmányról

MTI 2011. március 30., szerda 14:10

Magyarországnak magyarrá kell lennie címmel közölt cikket a készülő új magyar alkotmányról szerdán internetes kiadásában a Die Welt című német napilap.

A nem keresztények, a gyermeküket egyedül nevelők és a homoszexuálisok biztosan másodrangú magyaroknak érzik magukat, ha elolvassák a majdani alkotmányt - írta a konzervatív újság.

Miközben Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője - a háromtagú alkotmány-előkészítő bizottság vezetője - büszkén jelenti, hogy a "XXI. századi alkotmány" legnagyobb részét Brüsszel és Strasbourg között, a vonaton írta az iPadjén, mégis - főleg a preambulum - inkább úgy tűnik, mintha egy keresztes háborúk korabeli királyságnak íródott volna, semmint egy, az Európai Unió szívében elterülő köztársaságnak - írta a lap.

A szerző, Thomas Roser megállapítása szerint a tervezetben "a magyar nemzet terjengős dicsőítése együtt jár a kereszténység és a +szellemi megújulás+, a határon túli, Kárpát-medencei magyarok védelme és a +Szent Korona+ vívmányai" melletti ismételt kiállással.

Bírálók azt gyanítják, a koronának a preambulumba való belefoglalásának terve mögött "a revizionistának számító Szent Korona-tan felértékelése" húzódik meg. Ez a tan a koronában látja az államhatalom igazi hordozóját. "A nacionalisták ugyanis nem utolsósorban a Szent István-i koronával és a Magyar Királyság korábbi nagyságával indokolják a határok felülvizsgálatára vonatkozó követeléseiket" - írta az új magyar alkotmány tervezetéről a Die Welt.