rss      tw      fb
Keres

Az önkormányzati kötvénykibocsátás kivizsgálását indítványozza az MSZP

MTI 2011. március 30., szerda 14:03

Az önkormányzati kötvénykibocsátás kivizsgálását kezdeményezik a parlamentben a szocialista képviselők - erről az ellenzéki frakció jelen lévő tagjai szerdán döntöttek az MSZP szegedi részországgyűlésén.

A vizsgálatot kezdeményező Botka László országgyűlési képviselő, Szeged polgármestere a plenáris ülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz kommunikációjában az elmúlt időszakban az önkormányzatok az államadóság növekedésének fő felelőseként jelentek meg.

A magyar államadósság meghaladja a 20 ezer milliárd forintot, ebből csupán ezermilliárd forint, mintegy 5 százalék az önkormányzatok tartozása – közölte.

Hozzátette, a többségében fideszes politikusok által irányított települések tartozása 2006 óta a duplájára nőtt. A tartozás fele kötvényadósság, és a svájci frankban jegyzett értékpapírok többségét a nagyvárosok és a megyei önkormányzatok bocsátották ki – tudatta Botka László.

Szerinte elsősorban a parlament költségvetési bizottságának feladata lenne kivizsgálni, mi lett a kötvényekből befolyt összeg sorsa, mire fordították azt az önkormányzatok.