rss      tw      fb
Keres

Soltész Miklós: egész Európa jövője a családokon múlik

MTI 2011. március 30., szerda 13:53

Egész Európa jövője a családokon múlik, a kormány támogatja az anyák újbóli munkába állását - közölte Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten.

Az állam és egyház felelőssége a jövő nemzedékért című kétnapos nemzetközi tudományos konferencia első napján tartott előadásában Soltész Miklós elmondta: a kormányzat döntése alapján a munkáltatók az édesanyák után járulékkedvezményeket kapnak, és akár részmunkaidőben is foglalkoztathatják őket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családbizottságának rendezvényén, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy II. János Pál pápa 30 éve adta ki a Familiaris Consortio kezdetű apostoli buzdítást, az államtitkár kitért arra: az új alkotmányban "benne lesz a család értéke", és leszögezik, a család "egy férfi és egy nő kapcsolata".

Szólt a családi adókedvezmény rendszeréről is; közlése szerint ez már az első gyermek után is jár a szülőknek, mert "a gyermek felnevelése nem lehet egyenlő a szegénység vállalásával". A kormány intézkedései közé sorolta, hogy visszaállították a három évig járó gyermekgondozási segélyt (gyes), és bevezették az örökbefogadói gyest.

Az abortusz elkerülése érdekében fontosnak nevezte a megelőzést, a fiatalok felkészítését és a "nyílt beszédet", ugyanis - mint mondta - fel kell hívni a figyelmet arra, hogy "ez a beavatkozás lelki és fizikai sérülést okoz, és visszafordíthatatlan egészségügyi károsodást is okozhat". Rámutatott arra, hogy művi vetélés végrehajtása után sokkal több esetben születnek fogyatékossággal gyermekek.

A szenvedélybetegséggel élőkkel kapcsolatban megjegyezte: minden intézményben, ahol előfordulhatnak ilyen emberek, nagy a felelősség, hogy őket "időben észrevegyék". A szenvedélybetegség "oly mértékben rombolja a családok együttlétét, hogy ennek következtében sokkal nagyobb munka hárul az egész országra" - fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós elmondta: Európában egy felmérés szerint a nők mintegy 30 százaléka képzeli el úgy az anyaságot, hogy "minél többet van együtt otthon a gyermekével". A nők fele a munkát és az anyaságot össze akarja egyeztetni, fél-egy éven belül a szülés után vissza akar menni dolgozni. Utóbbi tény arra mutat rá, hogy a családok megélhetéséhez sokszor nem elég egyedül az édesapa keresete. A nők további, hozzávetőleg 20 százaléka csak a karrierre helyezi a hangsúlyt, a gyermekvállalás nem szerepel céljaik között - mutatott rá.

A nők egyre magasabb végzettséget szereznek napjainkban, ezért is fordul elő az, hogy mihamarabb vissza akarnak menni a munkába; ezekhez a viszonyokhoz kell igazítani a családpolitikát - fűzte hozzá Soltész Miklós.