rss      tw      fb
Keres

Pécsi Tudományegyetem: nem tanácsolták el a rezidenseket a gyermekklinikáról

MTI 2011. március 30., szerda 13:41

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyermekklinikájáról nem tanácsoltak el rezidenseket - közölte az egyetem orvosi kara szerdán az MTI-vel.

A PTE közleménye szerint a távozó rezidensek kapcsán az elmúlt napokban olyan állítások jelentek meg, amelyek alkalmasak a közvélemény félretájékoztatására, nem tényszerűek.

A Magyar Rezidens Szövetség a múlt héten közölte: a PTE hónapokon át visszatartotta több gyermekgyógyász rezidens ötven százalékos hiányszakmás bérkiegészítését, ráadásul olyan munkaszerződést kívánt velük aláíratni, amelyben ez a tétel nem is szerepelt. Miután a rezidensek ezt nem akarták aláírni, eltanácsolták őket.

Vizsgálatuk eredménye szerint több aggályos körülmény is felmerült, a többi között a munkaszerződéssel és az egyetem szakképzéssel kapcsolatos feladataival összefüggésben.

A PTE az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a három rezidens tavaly november óta közalkalmazotti viszonyban dolgozott a klinikán, "ám kinevezésüket többszöri egyeztetést követően sem írták alá". Ezt követően a munkáltató írásban is felszólította őket a kinevezés aláírására, amelynek határideje még nem járt le.

Az egyetem szerint a mostanáig alá nem írt szerződésekkel ők garanciát vállaltak arra, hogy a rezidenseknek megkezdett szakképzésük teljes ideje alatt fizetett állást biztosítanak, hogy a szakképesítésüket biztosan megszerezhessék.

Ezen szerződések megalkotásában az egyetem "a fennálló jogszabályi környezetnek megfelelően járt el, időtartama a vonatkozó kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően került kialakításra, megegyezik a szakképzés idejével", azaz a PTE nem "röghöz kívánta kötni" a rezidenseket - hangsúlyozták.

A PTE egyúttal leszögezte, az egyetem orvosi kara "helyteleníti a fiatal orvosok röghöz kötésének bármilyen formáját". Emellett az intézmény tudja azt is, hogy a fokozódó orvoselvándorlás "milyen tragikus következményekkel járhat a magyar egészségügyre nézve". Erre hivatkozva a pécsi egyetem az ügy minden érintettjétől, illetve megszólalójától azt kéri: észrevételeit a tényszerűségre alapozza.

Az ügyben az egyetem cáfolta például azt is: ha egy rezidens élethelyzete úgy hozza, nem tenné lehetővé a rezidens számára a szakterületváltást. Az egyetem több alkalommal is kijelentette, nem látja akadályát a szakváltásnak, és minderre példák is akadnak - írták.

A PTE közlése szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy a hiányszakmák esetében a munkabéren felül járó 50 százalékos támogatást megadja az arra jogosult rezidenseknek. Az intézmény ez irányú "elkötelezettségét" mutatja az is, hogy az összegek folyósítását a lehető legrövidebb adminisztratív átfutási időkkel hajtották végre - tették hozzá.

A közlemény szerint, miután az illetékes minisztérium ez év januárjában írta alá a támogatás utalásához szükséges szerződést, a PTE az addig elmaradt támogatást visszamenőlegesen is folyósította.

Kifejtették: a november-december havi támogatás január 6-án érkezett meg a minisztériumtól, azt február első felében egy összegben kapták meg a rezidensek. A januári járandóságot február 24-én, három nappal annak elutalása után fizették ki, míg a februárra járó összeg folyósítása épp folyamatban van, miután az a múlt héten érkezett meg az egyetemre.

A szakképzés kapcsán felvetődött aggályok kapcsán megjegyezték, a gyermekklinikán a rezidensek a nap 24 órájában magasan képzett szakemberekhez fordulhatnak szakmai segítségért. Az egyetem közlése szerint az érintett rezidensek a havonta küldött igazoló jelentéseiken saját kezű aláírásukkal tanúsították, hogy több szakvizsgával és megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező orvosok irányították szakmai fejlődésüket.

Páva Hanna egészségügyért felelős helyettes államtitkár múlt pénteken az MTI-nek elmondta, felveszik a kapcsolatot az egyetemmel, és jelentést kérnek a történtekről.