rss      tw      fb
Keres

Parragh László: a gazdaság élénkítésének egyik eszköze a kamara átalakítása

MTI 2011. március 30., szerda 12:53

A komoly versenyképességi problémákkal küzdő, "lepusztult és atomizált" magyar gazdaságot csak erőteljes átszervezéssel lehet rendbe tenni, amelynek egyik eszköze a kamara átalakítása lehet - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (MKIK) elnöke a témában tartott szakmai konferencián szerdán Nyíregyházán.

A "Beptra - a legjobb gyakorlatok kis- és középvállalkozások számára" című szakmai képzéssorozat alkalmából megtartott fórumon Parragh László arról beszélt: a kamaráknak a jövőben kiemelt szerep jut a vállalkozások fejlesztésben, a szakképzésben való fokozottabb részvételben.

A kkv-k kapcsán már tavaly létrejött egy megállapodás a kormánnyal, mely a vállalkozások fejlődését segíti elő - mondta a kamarai elnök. Közlése szerint a kamarák már elkezdték az adatgyűjtést vállalkozásokról, melynek egyik célja, hogy feltérképezzék a várható munkaerőpiaci keresletet és megpróbálják ezeket az információkat a képzési rendszerbe eljuttatni.

A szakképzés megerősítése javítja a foglalkoztatási arányokat, a cél ezért az, hogy olyan osztályokat és szakokat indítsanak az intézmények, amelyekre szükség van. Parragh László ennek kapcsán megjegyezte, hogy a szakképzésben tanulók mindössze egyharmada helyezkedik el a valós képzettségében.

További kamarai feladatként a szakképzésben való fokozottabb részvételt jelölte meg az MKIK elnöke. Közlése szerint ebben nagy előrelépés történt, mivel megállapodás született arról, hogy a kormány átadja a szakképzés felügyeletét a kamaráknak. A német modellhez hasonló konstrukció egyeztetés alatt áll, az idén szeptembertől várhatóan mintegy ötven szakmai képzés már az új rendszer keretei között működhet.

A kamarák ezen túl egységesítenék és minimalizálnák a képzési időt is: ezt a korábbi négy évről három évre vinnék le, emellett emelnék a gyakorlati, vállalati képzésben eltöltött időt. Az új rendszer azonban számos konfliktushelyzetet teremthet, mivel a szakképzési intézmények eleve diákhiánnyal küszködnek, amelyet tovább ronthat a képzési idő tervezett minimalizálása és az ebből eredő fejkvóta-kiesés, valamint az iskolában eltöltött idő csökkenése. A problémák megoldása érdekében a kamara jelenleg is dolgozik egy szakmai anyagon.