rss      tw      fb
Keres

A "zöld ombudsman" szerint hasznos a jövő nemzedékek ombudsmanjának intézménye

MTI 2011. március 30., szerda 12:50

A jövő nemzedékek ombudsmanja jogintézménye hasznos, tökéletes a környezetvédelem "rendszerhibáinak" kiszűrésére - mondta Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: el tud képzelni egy, nem az ő vezetése alatt működő, de független hivatalt is.

A "zöld ombudsman" ellentmondásosnak nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint alkotmányos garanciákat kell vállalni a jövő nemzedékek védelme érdekében, ám a kormánypártok továbbra is megszüntetnék a jövő nemzedékek ombudsmanja intézményét. Ezzel együtt örömét fejezte ki, hogy az egészséges környezethez való jog – az ombudsman javaslatával összhangban – bekerülhet az új alkotmányba, a korábbi tervektől eltérően. Fülöp Sándor szerint külföldön zavart idézne elő a jövő nemzedékek ombudsmanja jogintézményének, "márkanevének" eltűnése, hiszen számos európai ország és az ENSZ is példaértékűnek tartotta, hogy az Magyarországon létezik. Az ombudsman március 30-án írt levelében arra kérte a parlamenti képviselőket, járuljanak hozzá, hogy a jövő nemzedékek ombudsmanja az Országgyűlés által választott, hatáskörében független intézmény maradjon az új alkotmány keretei között is. „Ha az erre vonatkozó módosító javaslatok elvéreznek és a zöld ombudsman a jövőben csupán az általános biztos által kinevezett és irányított helyettes lesz, akkor a hosszú távú szempontok - az egészséges környezethez való alkotmányos jog és a jövő nemzedékek élethez való joga - automatikusan alárendelődik a rövid távú érdekeknek, elsősorban a különböző gazdasági jogok érvényesítésének” - mondta Fülöp Sándor. Emlékeztetett arra, hogy négy éve az Országgyűlés lényegében egyhangúlag - a Fidesz szavazataival is - fogadta el a független "zöld ombudsman" intézményét, amely a lakosság és a társadalmi szervezetek környezeti panaszait vizsgálja ki, és hivatalból is eljár minden olyan ügyben, ahol a környezetet és a jövő generációk érdekeit kell képviselni.

Fülöp Sándor emlékeztetett arra: az intézmény fennmaradása kapcsán megfogalmazott álláspontjával egybecsengően mértékadó egyházi és világi értelmiségiek nyílt levelet fogalmaztak meg, illetve az egyébként rendkívül sokszínű zöld civil szervezetek is összeálltak és 104-en írták alá erre vonatkozó kiáltványukat. Több száz európai környezetvédelmi szervezet lobbiszövetsége és több jelentős brit szervezet külön is szót emelt a magyar alkotmány környezetvédelmi rendelkezéseinek a védelmében - idézte fel a közelmúlt eseményeit az országgyűlési biztos.

Az ombudsman megfogalmazta javaslatait az alaptörvényhez, javasolja például, hogy az Alkotmányba kerüljön be: az állam környezetvédelmi feladatairól az elővigyázatosság, a megelőzés, a szennyező fizet, valamint az integráció elve jegyében gondoskodik, továbbá mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. Törvényben meghatározott keretek között mindenkinek joga van a környezetét érintő döntésekben való részvételhez - indítványozza egyebek között az országgyűlési biztos.

Fülöp Sándor javasolja azt is, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosát, a jövő nemzedékek biztosát és az állampolgári jogok általános biztosát az Országgyűlés kétharmaddal, hat évre válassza, a biztosok ne legyenek újraválaszthatók, illetve ne lehessenek tagjai pártnak és ne folytathassanak politikai tevékenységet. Az alapvető jogok biztosaira vonatkozó részletes szabályokat és helyettesítésük rendjét sarkalatos törvény határozza meg - javasolja az ombudsman. Az állami vagyon kapcsán pedig azt indítványozza: kerüljön be a szövegbe, hogy a természeti erőforrások a nemzeti vagyon részét képezik.