rss      tw      fb
Keres

VM: újból megnyíló támogatási jogcímek az állattartóknak

MTI 2011. március 30., szerda 12:46

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) összesen 7,035 milliárd forintot biztosít ez évre az állatbetegségek megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokra - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

Ebből az összegből 1,35 milliárd forint jut a baromfitartóknak, 5,685 milliárd forint pedig egyéb állatfajokra, köztük a sertéstenyésztők támogatására. Az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire idén összesen 2,5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. E támogatásokról szóló rendeletek kedden, március 29-én léptek életbe.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten kezeli azokat az Európai Unió által engedélyezett nemzeti támogatásokat, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak. Ilyenek az állatbetegségek megelőzésére szolgáló támogatás és az állati hulla elszállítását szolgáló finanszírozási forma.

Fontos módosítás az állatbetegségek megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokról szóló rendeletben az eljárási rend változása. Megszűnik a Baromfi Termék Tanács (BTT), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) kifizetői szerepköre, helyüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) veszi át.

Módosul továbbá - a C001 technikai kód esetében - a támogatható állatfajok köre; ez év április elsejétől elvégzett állategészségügyi szolgáltatásoknál hízósertésre már nem, tenyészkocára azonban lehet támogatást igényelni.

A szaktárcánál megjegyzik azt is: a 2010 második felében kényszerű módon leállított, állattenyésztéshez kapcsolódó jogcímekre - állatbetegségek megelőzése, állati hulla elszállítása - az előző kormányzat messze a valós igények alá tervezte a forrásokat. Ezeket az idei költségvetésben úgy biztosítja a tárca, hogy a múlt évi igényeket visszamenőleg is kilehessen fizetni.

A VM az idei évben a tavalyinál jóval nagyobb támogatást biztosít az állattenyésztési ágazatoknak, összesen 47 milliárd forintot. A nemzeti finanszírozási formák jelentősen hozzájárulnak az állati eredetű termékek versenyképességének növeléséhez és a termékpálya hatékonyabb működéséhez - tartalmazza a közlemény.