rss      tw      fb
Keres

Nefmi: megállapodás az elektronikus szavazás kiterjesztéséről

MTI 2011. március 30., szerda 12:36

Annak érdekében, hogy az interneten történő szavazás a jövőben minél szélesebb körben megvalósulhasson, Mihalovics Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri biztosa együttműködési megállapodást kötött Nagy Dáviddal, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökével és Horváth Dáviddal, a NetMiniszterelnök online verseny nyertesével, az internetezők választott képviselőjével.

A szaktárca MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az Új Nemzedék Jövőjéért elnevezésű ifjúságpolitikai program prioritásként kezeli a gyakorlatorientált digitális tudást és ennek részeként az elektronikus választást. "Annak érdekében, hogy az interneten történő szavazás a jövőben minél szélesebb körben megvalósulhasson" a felek együttműködési megállapodást kötöttek - fogalmaznak.

A minisztérium közleményében felidézte, a miniszteri biztos, a HÖOK elnöke és a NetMiniszterelnök elmúlt héten tartott szakmai találkozóján elhangzott, hogy a papíralapú szavazások megtartása mellett, előremutató lenne minél szélesebb körben terjeszteni az elektronikus hallgatói önkormányzati választás lehetőségét. Példaértékűnek és továbbgondolásra is alkalmasnak tartották a Műegyetem villamosmérnöki karán megtartott képviselőválasztást. Eddigi tapasztalatok alapján ez az újonnan meghonosított technika nagyban hozzájárulhat, hogy minél többen szavazzanak; azaz a demokráciában való aktív részvételre ösztönözhet, ami az egyik alapvető célja az Új Nemzedék Jövőjéért programnak.

Mihalovics Péter is egyetértett Horváth Dávid felvetésével, miszerint a digitális írástudatlanságot csökkenteni kell, és átgondolt tananyagra van szükség az oktatásban - folytatódik a közlemény, amely fontosnak nevezi, hogy gyakorlatorientált, használható készségeket sajátítsanak el a fiatalok, a hallgatók pedig olyan tudást kapjanak, amely biztosítani képes a digitális világ lehetőségeinek kihasználását, veszélyeinek feltérképezését. A szakpolitikai kérdésekben további egyeztetések körvonalazódtak a HÖOK és a NetMiniszterelnök valamint Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkár között is.

A miniszteri biztos számára fontos az együttműködés az olyan "alulról" szerveződő, ifjúsági képviseletekkel is, mint amilyen a HÖOK és a NetMiniszterelnök. A felek az egyeztetést a HÖOK éves vezetőképzőjén, 2011. április 8-án, Siófokon még folytatják - zárul a kommüniké.