rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Greenpeace: jó eredmények a GMO terén, gyengébb teljesítmény klíma- és energiapolitikából

MTI 2011. március 30., szerda 11:01

A Greenpeace üdvözli Magyarország munkáját a génmódosított (GMO) élőlények visszaszorításáért, de nem tartja túl lelkesítőnek, amit klíma- és energiapolitikában az EU-elnökség elmúlt három hónapjában elért - közölte a környezetvédő szervezet szerdán.

A magyar kormány az EU elnökeként határozottan kiáll egy olyan európai GMO szakpolitika mellett, amely az elővigyázatosság elvén alapszik, s ezt a Greenpeace üdvözli. Magyar vezetéssel folynak a viták arról, hogy hogyan és milyen indoklással tilthatják be a tagországok a génmódosított növények termesztését. A Greenpeace szerint a magyar EU-elnökség feladata elérni, hogy egészségügyi és környezetvédelmi aggályok alapján is tiltani lehessen ezt.

A szervezet értékelése szerint a klímavédelem terén Magyarország nem bizonyult eddig elég határozott vezetőnek: a hónap elején hét európai környezetvédelmi miniszternek kellett felszólítani nyilvánosan az uniót, hogy vállaljon 2020-ra 30 százalékos kibocsátás csökkentést. A Greenpeace felszólítja Magyarországot, hogy csatlakozzon ezekhez a tagállamokhoz, éljen a vezetői szereppel és fordítsa az EU-t egy ambiciózusabb klímavédelmi célkitűzés felé.

A környezetvédő szervezet szerint április elején Gödöllőn, az energiaügyi miniszterek informális tanácskozásán tovább kell jutni az eddigi szépen csengő, de üres állításoknál és azt a forgatókönyvet kell célul kitűzni, mely szerint 2050-re 100 százalékig megújuló forrásokból kell származnia az EU-ban felhasznált energiának.