rss      tw      fb
Keres

Az alapszabály módosítását javasolja az OTP igazgatósága

MTI 2011. március 30., szerda 10:03

A bank alapszabályának módosítását javasolja az OTP Bank igazgatósága a részvényeseknek az április 29-re összehívott közgyűlésen. A módosítási javaslatok a szabályozott piacra bevezetett részvények forgalomban tartásának megszüntetésére vonatkozó jogszabályi változásokkal kapcsolatos kötelező módosításokat vezetik be, megszüntetik az audit bizottságot, ezzel egyidejűleg módosítják a felügyelő bizottságra (fb) vonatkozó szabályokat, továbbá felhatalmazzák az igazgatóságot az alapszabály módosítására.

A módosító javaslatok szerint, amennyiben a közgyűlés napirendjén a részvények valamennyi szabályozott piacról való kivezetésére vonatkozó előterjesztés szerepel, akkor a megismételt közgyűlés ebben a napirendi pontban akkor határozatképes, ha azon a szavazásra jogosító részvények által megtestesített szavazatok több mint felét képviselő részvényes jelen van. A döntésnél a többszörös szavazati jogot megtestesítő részvények egy szavazatot képviselnek.

A részvény szabályozott piacra történő bevezetésére vonatkozó döntés, és a részvény kivezetéséről szóló döntés - feltéve, hogy a részvényt más szabályozott piacon forgalmazzák (átvezetés) az igazgatóság kizárólagos hatáskörébe tartozik.

A módosítási javaslat az indoklás szerint a tavaly módosított tőkepiaci törvénynek (Tpt.) való megfelelést szolgálja.

A javaslat ismerteti, hogy a Tpt. a tőzsdére bevezetett részvény forgalomban tartása megszüntetésének két formáját szabályozza: kivezetés esetén a részvény forgalomban tartása valamennyi szabályozott piacon megszünik, átvezetés esetén csak az adott szabályozott piacon, feltéve hogy a részvényt más szabályozott piacon forgalmazzák. Az átvezetésről az igazgatóság jogosult dönteni. Annak érdekében, hogy az igazgatóság a jövőben e jogával ténylegesen élni tudjon, szükséges az is, hogy a részvények szabályozott piacra történő bevezetéséről is ez a szerv dönthessen - tartalmazza az indoklás.

A törvényi előírások szerint a nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében nem kötelező az audit bizottság létrehozása, ha az fb összetételére, tagjainak összeférhetetlenségére, valamint hatáskörére vonatkozó rendelkezések megfelelnek a törvényi rendelkezéseknek.

Az audit bizottság megszüntetése a javaslat szerint a társaság szervezetrendszerének egyszerűsítését célozza. Az audit bizottság tagjai jelenleg is az felügyelő bizottság független tagjai közül kerülnek ki. Az fb megnövekedett ügyterhére tekintettel, illetve annak érdekében, hogy a munkavállalói érdekképviselet jogszabályi feltételeinek érvényesítése mellett a független tagok számára vonatkozó előírásnak a társaság folyamatosan meg tudjon felelni, a felügyelő bizottság tagjainak minimális létszámát 5 főben határozná meg az alapszabály.

Az alapszabály a módosítási javaslat szerint felhatalmazná a igazgatóságot az alapszabály módosítására a társaság cégnevének, székhelyének, telephelyeinek és fióktelepeinek, valamint a társaság tevékenységi köreinek módosítására a főtevékenység megváltoztatását kivéve, és ezzel összefüggésben az alapszabály módosítására. Ezt azzal indokolja az igazgatóság, hogy a társaság ezáltal megtakaríthatja a közgyűlés összehívásával, ülésezésével kapcsolatos költségeket, és mentesülhet a felesleges adminisztratív terhek alól e technikainak minősülő döntések meghozatalakor.