rss      tw      fb
Keres

Orwell világa épülFélelmetes, hogy több mint hatvan évvel az 1984 megírása után, két évtizeddel az európai diktatúrák összeomlását követően hazánkban a regényben leírt világ köszönt be, nem csekély társadalmi támogatottság mellett. A regénybeli „Angszoc” elvei érvényesülnek:

az „újbeszél”, az „újragondol” és főleg: „a múlt változtathatósága”.

Hogy Orbán folyamatosan mást gondol és mond, mint amit korábban, azt megszoktuk. Az „újbeszél” legszebb példája nemzeti együttműködésről beszélni akkor, amikor a nemzet megosztottsága minden eddiginél nagyobb. És ez folyik a csapból is, állandóan, gátlástalanul!

Orwell hőse, Winston mondja, gondolja:  Az, hogy a Párt belenyúlhat a múltba, és azt mondhatja erről vagy arról az eseményről, hogy sohasem történt meg – ez feltétlenül borzasztóbb, mint akármilyen kínzás vagy maga a halál.

Pedig ez történik napjainkban, folyamatosan, a média jelentős segítségével.

Az eddigi, talán legdurvább példa: a 2006. október 23-i események, az akkori zavargások, randalírozások, tömeges garázdaságok az újbeszél nyelven így hangzanak: „a rendőrség rátámadt a békés tüntetőkre”.

Lehet, hogy a Fidesz nyomdáiban már újranyomják az akkori lapokat, amint azt Orwell könyvében teszik.

Most azonban készül egy újabb hamisítás, aminek ráadásul előzménye is van. A Népszabadság 2011. március 26-i száma idézi Gál András Levente igazságügyi közigazgatási államtitkár (!) nyilatkozatát a Kormány.hu oldalról, miszerint állami kézbe veszik a Páva utcai Holokauszt Múzeumot, lecserélik a kuratóriumot, és megpróbálják a látogatóval elhitetni, hogy a zsidóüldözés Magyarországon az ország 1944. március 19-i elfoglalásával kezdődött, és a németek műve. A hivatkozott újságcikk persze megsemmisíti ezt a képtelen állítást.

Egyébként, nem mellékesen, egy ilyen szerecsenmosdató múzeumunk már van az Andrássy úton, megkettőzni felesleges.

De a legérdekesebb: hogy jön ide az Igazságügyi Minisztérium? Ma érvényes alkotmányunk szerint a tudomány kérdéseiben csak a tudomány emberei foglalhatnak állást, és a jelenlegi múzeumot a téma legjobb tudósainak irányítása alatt rendezték be.

Más: Orwell könyvében („Óceániában”) naponta többször gyűlölet-kétperceket tartanak. Nálunk is megvan ennek a megfelelője: Budai Gyula kétpercei szolgálják ezt a célt.

Navracsics Tibor (akit sokan pártja mérsékeltjének tartanak!) kiírhatja minisztériuma falára azt, ami az orwelli Igazság Minisztérium falára van kiírva:

A HÁBORÚ: BÉKE

A SZABADSÁG: SZOLGASÁG

A TUDATLANSÁG: ERŐ 

Ő és főnöke büszke lehet rá, hogy a híres regény gyakorlatba ültetésében a világelsőségért állnak „harcban”.

(Bauer Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!