rss      tw      fb
Keres

Líbia - A NATO-nak nincs képviselője Líbiában az európai főparancsnok szerint

MTI 2011. március 29., kedd 18:28

A NATO-nak nincs képviselője Líbiában, hogy együttműködjön a Moammer Kadhafi erői ellen harcoló felkelőkkel - jelentette ki kedden az amerikai szenátusi meghallgatásán James Stavridis tengernagy, az európai NATO-erők parancsnoka.

"Jelenleg a tudomásom szerint Líbiában a terepen nincs NATO-képviselő" - felelte az admirális arra a kérdésre, hogy a szövetség küldött-e összekötőt a líbiai felkelőkhöz.

A NATO-parancsnok szerint a Líbia elleni katonai fellépés eddig több százmillió dollárba került

Stavridis szerint a felkelőkről beérkezett hírszerzői jelentések szerint a Kadhafi-ellenes erők között nyomokban jele van az al-Kaida és a Hamász jelenlétének, ám a NATO még mindig nem rendelkezik teljes körű információval.

"Nagyon figyelmesen vizsgáljuk az ellenzéki erők összetételét, személyiségeit és vezetőit" - mondta James Stavridis tengernagy.

Rámutatott, hogy miközben az ellenzék vezetői a jelek szerint "felelősségteljes férfiak és nők", a jelentésekben a NATO illetékesei láttak az al-Kaida és a Hamász lehetséges jelenlétére utaló jeleket is.

"Jelenleg azonban nem rendelkezünk elegendő információval ahhoz, hogy azt mondjuk: jelentős az al-Kaida vagy bármely más terrorszervezet jelenléte" - mondta.