rss      tw      fb
Keres

Sapesz környezetet véd – elnöki hétköznapokKritikát kaptam a Galamusban megjelent írásom miatt. Felesleges volt Schmitt Pál lányáról írnom, mert neki nincs sok köze édesapja politikai pályafutásához, vagy éppen értékrendjéhez. Schmitt Alexa az Egyesült Államokban éli az életét, és akármi legyen is a véleménye, ahhoz istenadta joga van.

Ezzel nekem az a bajom, hogy szerintem a Schmitt lányok kihasználják apjuk pozícióját, a papa „farvizén” eveznek. Már a múltban is szüleik révén szereztek amerikai ösztöndíjat, látogathatták az olimpiákat és élvezhettek sok olyan privilégiumot, amelyről mások álmodni sem mernek. Alexa büszke is erre, publikus fotósorozatot tett közzé az interneten, amely bemutatja az elnöki családot (a képek ide kattintva érhetők el).

A fotókból kiderül, hogy sporteseményekre az államfői család együtt utazik, és nem átlagmagyar (vagy éppen átlagamerikai) színvonalon él. Újarisztokrácia ez a javából.

Például 2009 februárjában Alexa édesapjával és testvéreivel a vancouveri Téli Olimpia helyszínén túrázott. Eldicsekedett a szállodai szobájával, amely egyetlen éjszakára valószínűleg többe kerül, mint az átlagmagyar havi bére. Valóban nagyszerű a panoráma! Jó lenne megtudni, hogy ki fizette a lakosztályt, mert a Seattle Times szerint az olimpiai jegycsalásba keveredett Bunevacz család fedezte a magyar olimpiai vezetők és családjaik utaztatását. (A magyar sajtó meglepő módon nem foglalkozik az ezzel kapcsolatos amerikai perrel.) A teljes Schmitt-família ott volt a pekingi olimpián is, természetesen a megnyitóra is kaptak belépőt. A fotókból alapján egyedül Alexa 4 belépőt kapott, amelyek akkoriban darabonként 1 millió Ft-ért(!) cseréltek gazdát a feketepiacon. Úgy tűnik, hogy Molnár Zoltán, a MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) főtitkára közeli jóbarát, róla is találok fotót (ő volt az, aki zavartan dadogott, amikor az amerikai újságírók rákérdeztek a MOB jegyeladási gyakorlatára). Van fotó a pekingi kézilabda meccsről is, ide is volt jegyük Schmittéknek. Érdemes megemlíteni, hogy ott a jegytelenségen felháborodott magyar szurkolók összeverekedtek a biztonságiakkal, és benyomultak az arénába. Alexa lefotózta papáját a kajak-kenu eredményhirdetésén is. Ott meg szabályos tüntetés volt, a felháborodott magyar turisták tömege azt skandálta, „Hol a jegyünk, Pali?” Állítólag sok ezer magyar olimpiai belépő tűnt el Pekingben. Schmitt a monacói herceggel fényképezkedik, Alexáék a svéd király közelében ülnek a stadionban, majd egy másik fotót Alexa szarkasztikusan úgy kommentál – „Sapesz környezetet véd”. Sapesz az államfő beceneve lehet. Alexának nem szimpatikus a Nemzetközi Környezetvédő Társaság sem, a csoportképhez hozzáfűzi – „Kit érdekel?”

A Schmitt-fotók egyfajta lekezelő arroganciát sugallnak. Amikor luxusszállodában laknak, Alexa megjegyzi, hogy ingyen kaja és pezsgő(!) áll rendelkezésükre. A család erkölcsi üzenete zavarbaejtő, Schmitték büszkék arra, hogy kibulizták maguknak a luxuséletet, és akiknek ez nem sikerült, azok csak magukra vessenek. Alexa sem jótékonysági munkával vesztegeti idejét az Újvilágban, drága ingatlanokat árul dollármilliomosoknak, azzal lehet könnyen nagy pénzt keresni

Ennél azért többet várnék el a magyar államfői családtól, ezek az értékek messze esnek a hivatalosan dicsőített, visszafogott magyar polgári jobboldal értékrendjétől. Eddig a magyar kormánypárt sem határolódott el a Schmitt-klántól, habár biztos sokan morfondíroznak rajta, de nem történt meg, annak ellenére, hogy amerikai periratok szerint a Schmitt által vezetett MOB szerepe legalábbis megkérdőjelezhető a kétes olimpiai jegyeladásokban.

Kíváncsi vagyok, hogy ezen cikk megjelenése után Alexa eltávolítja-e internetes fotógyűjteményét. Remélem, nem teszi. Mert amikor korábban a Schmitt Pál elleni pekingi tüntetésről írtam, az azt megörökítő filmklip titokzatos módon lekerült a YouTube-ról. Ha a Picasa-képgyűjtemény is eltűnik, az biztos jele annak, hogy a Schmitt-cenzúra hatásosan működik. Az pedig azt jelenti, hogy a Magyar Köztársaság elnöke ideges. Joggal, mert egyre többen kérdezik: Hol a jegyünk, Pali?

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!