rss      tw      fb
Keres

Meglepetés

                 Gáti István


„Eskünkhöz híven nem tűrtük el 1848-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 1956-ban és 1990-ben sem, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy Brüsszelből vagy bárhonnan bárki is diktáljon nekünk” – jelentette ki a kormányfő március 15-én.

Hogy változnak az idők! 2002-ben ezzel szemben még ilyen hangulatban zajlott március idusa:

Horváth Szilárd: Miniszterelnök úr! Március 15-ét csak részben ünnepelte Magyarországon, hiszen Barcelonában volt, az Európai Unió csúcstalálkozóján, ahol az a megtiszteltetés érte Magyarországot, hogy Aznar, spanyol kormányfő szavai után rögtön Ön kapott szót. Miért érte ez a megtiszteltetés az országot?

Orbán Viktor: Nemzeti ünnep okán történt mindez. Elég sokat tépelődtem, hogy mi volna a helyes. Menni vagy maradni? Mert a szívem azért mégiscsak ide húzott volna, régen voltak olyan szép ünnepségek 15-én, mint éppen ezen a héten, és ezt lehetett előre érezni. Tehát szívesen maradtam volna, kedvem is lett volna beszélni a Nemzeti Múzeum előtti lépcsőn. De ha itthon maradtam volna, akkor nem lett volna, aki képviselje Magyarországot miniszterelnöki szinten a barcelonai európai csúcstalálkozón. És egy csúcstalálkozó mégiscsak fontos dolog. Félévente egy, esetleg kettő van belőlük. Hátrány érheti az országot, ha nem megy el a külügyminiszter vagy a miniszterelnök. Hát így elmentem. Viszont ott kellemes meglepetés fogadott valóban, mert…

Horváth Szilárd: Tényleg meglepetés volt?

Orbán Viktor: Meglepetés, ugyan tudták korábban, hogy nem biztos, hogy jön a magyar miniszterelnök, hiszen nemzeti ünnep van, meg a kokárda is rajtunk volt, tehát a magyar delegációról lehetett látni, hogy valami baj van vele. Kilóg a sorból. Nemzeti ünnepét tartja és ennek ellenére meglepetés volt, hogy a spanyol miniszterelnök gratulált Magyarország polgárainak az összes miniszterelnök nevében. Ezt most ezúton szeretném is átadni Magyarország minden polgárának. Sok sikert és boldogságot kívántak a nemzeti ünnepünk alkalmából, és azt mondták, hogy ha pedig már így van, hát akkor miniszterelnök úr legyen kedves, nyissa meg a hozzászólások sorát. És akkor az ember ilyenkor megnyitja a hozzászólások sorát.”

(Interjú a Magyar Televízió „A hét” című műsorában, Budapest, 2002. március 17.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!