rss      tw      fb
Keres

WWF Magyarország: kedvező hatású az útiterv az emisszió-csökkentéshez

MTI 2011. március 19., szombat 12:08

"Magyarország szempontjából a lehető legjobbkor jött létre az új tervezet" - idézi a WWF Magyarország Dallos Györgyöt, a civil szervezet klímaváltozási programmenedzserét az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában, amelyet az EU dekarbonizációs útitervével kapcsolatban tett közzé.

Az EU környezetvédelmi miniszterei március 26-án tárgyalnak a környezetvédelmi tanács informális ülésén az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság 2050-ig történő megvalósítását célzó uniós ütemtervről, amelyet március elején hoztak nyilvánosságra. A tervezetet Stefan Vergote, az Európai Bizottság éghajlat-politikai főigazgatóságának osztályvezetője ismertette a közzétételt követően a hónap elején  Budapesten.

Ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy Európai Bizottság 20 százalékról 30-ra emelné a 2020-ra elérendő szén-dioxid-kibocsátás csökkentési célkitűzést az unió számára, emellett szigorítana az emisszió-kereskedelmi rendszer feltételein is - tájékoztat a WWF Magyarország közleménye.

"Hazánk a többi közép-kelet-európai országhoz hasonlóan erősen függ a többnyire egy forrásból érkező energiaimporttól. Ezért a fosszilis tüzelőanyagok használatának és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentése nemcsak környezetvédelmi, hanem nemzetbiztonsági kérdés is" - hangoztatta a civil szervezet szakértője.

Az útiterv háztartásonként  évente 1.000 eurós megtakarítást jelentene. Központi eleme az energiafelhasználás csökkentése a középületekben, illetve vállalkozások üzleti célra használt épületeiben.

A WWF Föld Órája elnevezésű akciója március 26-án, este fél kilenckor a városok fényeinek 1 órás lekapcsolásával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mindenki tehet a klímaváltozás ellen, ha mindennapjai során ügyel az energiatakarékosságra - tartalmazza a közlemény.