rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: alaptalan a szerb pártok tiltakozása az adai Damjanich-emlékmű miatt

MTI 2011. március 19., szombat 12:07

Három szerb párt is tiltakozik a március 13-án a vajdasági Adán felavatott Damjanich-emlékmű miatt, arra hivatkozva, hogy az aradi vértanú szerbellenes volt. Ezt cáfolja Pál Tibor történész, akit a Magyar Szó című délvidéki napilap kérdezett meg az eset kapcsán.

A március 15-i ünnepségek részeként avatták fel Adán Damjanich János domborművét a Tisza-parti városban. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szerb származású tábornokának emlékműve, Simó Ágoston keramikus művész alkotása, Ada testvérvárosa, Budakalász ajándéka.

Az emlékmű felállítását követően elsőként a Szerb Megújhodási Mozgalom követelte annak mielőbbi eltávolítását, majd a Szerb Haladó Párt képviselői aláírásgyűjtésbe kezdtek és tüntetést jelentettek be a dombormű eltávolításáért. A Szerbiai Demokrata Párt tartományi szervezete már nem csupán szerbgyűlölőként, hanem "minden nem magyar vajdasági nemzet üldözőjeként" emlegette közleményében Damjanich Jánost.

Pál Tibor délvidéki történész a Magyar Szónak szombaton nyilatkozva elmondta, hogy a szerb részről tapasztalható Damjanich-gyűlölet abból a neki tulajdonított, ám általa valójában bizonyítottan ki nem jelentett mondatból fakad, mely szerint minden szerbet ki kell irtani, ezért utolsónak ő fogja saját magát fejbe lőni. "Még ha mondott is volna ilyesmit, abból is az látszana, szerbnek vallotta magát. Mindez azonban tárgytalan, mert a történetírás bebizonyította, hogy e kijelentést utólag, valamikor a XIX. század nyolcvanas éveiben adták a szájába" - mondta a történész, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint a szerb történészek "nem ítélik el olyan egyértelműen Damjanichot, mint a politikusok. Ebből is látszik, hogy az adai esetnek semmi köze sincs a tudományhoz vagy az igazsághoz, egyedül a politikához van köze."