rss      tw      fb
Keres

MSZP: szegényellenes a kormány oktatáspolitikája

MTI 2011. március 19., szombat 11:57

Az MSZP szerint szegényellenes a kormány oktatáspolitikája.

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat, amíg csak lehet, az oktatási rendszerben kell tartani, mert minden nappal, amit azon kívül töltenek, csökken az esélye, hogy később önállóan boldoguljanak, munkát találjanak. Ezért gyalázatos és szegényellenes a kormány terve, hogy tizennyolcról tizenöt évre csökkentik a tankötelezettség korhatárát - jelentette ki, megjegyezve, hogy ez a gazdasági növekedés szempontjából is hibás döntés lenne, mivel kisebb tudással kevesebb érték állítható elő.

Szólt ugyanakkor arról, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön a parlament oktatási bizottsága előtt kifejtette: azzal értene egyet, ha a tankötelezettség felső korhatárát legfeljebb 16 évre szállítanák le a Széll Kálmán Tervben szereplő 15 év helyett. Ezzel kapcsolatban azt mondta, jó lenne, ha a kabinet kitalálná, mit akar, bár a szocialisták a tankötelezettség korhatárának csökkentését egyáltalán nem tudják elfogadni.

Az ellenzéki politikus azt is mondta: a kormány tagjainak több, egymásnak ellentmondó programja van az oktatási rendszer átalakítására, amelyek közös vonása csak az, hogy pénzt vonnának el. Bizarrnak nevezte, hogy a Fidesz azután, hogy népszavazást kezdeményezett a tandíj ellen, most két év alatt 38 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból, ami az MSZP számítása szerint az állami finanszírozású hallgatói helyek számának csökkenésével és a költségtérítések összegének megduplázásával jár majd.

Arra az újságírói felvetésre, hogy 2002 és 2010 között 163 kistelepülési iskolát zártak be, amelyek újranyitására a kormány most 300 millió forintot költene, Kunhalmi Ágnes elmondta: az általuk kifogásolt forráskivonáshoz képest ez jelképes összeg, azt pedig, hogy mely településeken érdemes iskolát fenntartani, mérlegelés tárgyává kell tenni, mivel a kisiskolák egy része nem tud megfelelő színvonalú oktatást nyújtani.