rss      tw      fb
Keres

Csapadékos az időjárás az észak-magyarországi folyók vízgyűjtőin

MTI 2011. március 19., szombat 11:49

Csapadékos az időjárás az észak-magyarországi folyók vízgyűjtő területein, a Sajó vízgyűjtőjén 10-18 milliméter, a Hernádén 8-11, a Bodrog vízgyűjtő területén 5-10 milliméternyi csapadék hullott - tájékoztatta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető helyettese szombaton az MTI-t.

Csont Csaba közlése szerint a Bodrogon további áradás várható. A vízállások a jövő hét elejére elérik, illetve kis mértékben meg is haladhatják az elsőfokú készültségi szinteket.

A Sajó 328 centiméteres vízállással Sajópüspökinél tetőzött, a felső szakaszon megkezdődött a lassú apadás. Sajószentpéternél szombaton tetőzhet a folyó. Felsőzsolcánál vasárnapra várják a tetőzést. A felsőzsolcai körtöltés építési munkálatait a levonuló árvíz nem hátráltatja, nem befolyásolja - közölte az árvízvédelmi szakember.

A Bódván és mellékvízfolyásán, az Ida-patakon ismét vízszintemelkedés mutatkozik. A Bódva hazai szakaszán is további emelkedésre kell számítani. Hidvégardónál 160, Szendrőnél 220 centiméter körül tetőzhet a folyó. A lehullott csapadék hatására a Szerencs-patakon és a Taktán is árhullám indult el.

A Hernád felső szakasza a Ruzsini tározó fölötti szakaszon gyengén árad, a folyó legfelső szakasza már apad.

A folyó hazai szakaszán további vízszintemelkedés várható, de készültségi szintet elérő vízállások nem várhatók - közölte Csont Csaba.