rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 04.09.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból-interjúiból

FÓKUSZBAN:

2010. április 2.
A római patkányfogó
Tóta W. Árpád blogja

„Oké, feladom, eddig bírtam. Direkte igyekszem kerülni már, hogy a vallás, és azon belül a kereszténység abszurditásán rugózzak.”
„De utolér a szalagcímekben. Még csak hírzabálónak sem kell lenni hozzá, ma a világsajtó a katolikus egyházzal van tele, óriási az érdeklődés.”
„A vád nemhogy elérte a pápát, hanem ő van a középpontjában.”
„Nem a müncheni HR-balfogásról van szó, amikor nemhogy börtönbe nem juttatták a gyerekeket megrontó Peter Hullermann atyát, hanem visszaküldték hittant tanítani, azaz ragadozni. Tegyük fel, hogy erről Ratzinger érsek nem tudott, végül is minden plébánost nem tarthat szemmel.”
„Csakhogy Ratzinger érsekből aztán bíboros lett, majd a katolikus rendőrminisztérium, a Hittani Kongregáció vezetője. Ebben a székben rendkívüli befolyása volt az egyháztagok bűneinek elbírálásában, beleértve a teológiai eltévelyedéseket és a gyermekek elleni nemi erőszakot egyaránt. Utóbbi témában Ratzinger azt az utasítást adta, hogy mindenekfelett maradjon a bűn titok, egyházi belügy. A világi hatóságok kizárása doktrína volt, és az erről szóló (illetve a korábbi előírást megerősítő) levelet ő írta alá. Egyébként magát a pedofíliát ebben a szövegben is mélyen elítéli, ami szép tőle, csakhogy az egyházi büntetés minden bizonnyal jóval enyhébb, mint amit egy rajtakapott pedofilra ki szokás, illetve ki illik szabni. Ennek viszont remek illusztrációja Hullermann papbűnöző, aki kapott egy kis ejnyebejnyét, nahát, Peti, nem szép dolog kicsiket megerőszakolni, máskor ne csinálj ilyet – és mehetett vissza gyereket vadászni. Ha az egyház – a nála lévő bizonyítékokkal együtt – átadja a német rendőrségnek, akkor jó ideig nem lett volna alkalma erre. De nem tette, bűnpártolást követett el, és ezt az eljárást szentesítette az az ember, aki ma római pápa.”
„A pap különleges ember. Annak kell lennie, főleg a katolikusnak – bár a református püspöknek sem áll annyira jól, ha az íróasztalon kúrja a titkárnőjét, pláne ha előtte eljátszotta az összmagyarság érces lelkiismeretét. A pap ég és föld között él: azt a gyakorlatot kellene bemutatnia, amiben a hit által jobbá lesz az ember. A gyülekezet előreküldi őt, hogy példát mutasson. A papbűnözés ezért súlyosabb (és médiaképesebb) dráma, mint a többi. Ha pedig a pap elköveti azt a legocsmányabb bűnt, ami akkor is világhír, ha egy civil senki teszi meg, az az abszolút horror. Magas polcról lehet nagyot esni. Íme egy ember, aki Krisztusnak szentelte az életét; lemondott a családról, szerelemről, szexről, buliról és gazdagságról, és mire jutott? Egy mocskos állat lett belőle. Ez bizony nem csinál kedvet a megtéréshez.”
„Gyerekmolesztáló szörnyek lapulnak az egyházi birtokokon, és ahhoz képest, hogy villamosszék járna nekik, egész simán megússzák. Összességében a sátánizmus békésebb, ártatlanabb hitrendszernek tűnik.”
„A római egyház szörnyeket rejtegetett, gyerekek megrontásához asszisztált.
Vannak bejáratott módszerei a vezekléshez. Kurvára pedáloznia kell a következőpár évtizedben, hogy ledolgozza a bűneit”

2010. április 6.
„Kőkeményen borsot fogunk törni az orruk alá” - az LMP belvárosi kampányzárója
Origo, Videó

„Elek István, közíró: - Húsz év után először sikerült egy csapatnak az országban valamennyi választópolgár számára választhatóvá tenni egy ökopolitikai alakulatot.
Bozóki András, politológus: - Lehet úgy is mondani, hogy ma az LMP a régi Fidesz, nemzedéki alapú alakulat, mozgalomból, civil szervezetből nőtt ki.
Schiffer András, az LMP listavezetője: - Ki lehet mondani a jelenlegi politikai elit számára, hogy az elvesztegetett szavazat az volt, amit ezekre a parlamenti pártokra az elmúlt húsz évben leadtunk.
Bozóki András: - Az LMP lehet 2014-ben, vagy ha akkor nem, akkor később a Fidesz váltópártja.
Schiffer András: - Ha vagyunk elegen, akkor nem csak be fogunk jutni a parlamentbe, de kőkeményen borsot fogunk törni az orruk alá a következő négy évben.”

2010. április 6.
"Szélhámos buzinak" nevezte elődjét a fideszes
STOP
Hangfelvétellel

Molnár Oszkár lemondásra kényszerült edelényi képviselőjelölt utódjáról, Daher Pierre-ről hangfelvételt tettek közzé. A kórházigazgatóból fideszes jelöltté avanzsált férfi az előző kórházigazgatót ’szélhámos buzinak’ nevezi, majd büszkén sorolja, hogy hány állást tölt be egyszerre és mennyiért.”
„A STOPnak Daher Pierre elismerte, hogy ő hallható a videón, ám hozzátette: a felvételből ’levágtak’ pár darabot, így nem lehet érteni pontosan, hogy miről van szó.
"’Nem szeretnék nyilatkozni’ - hárította el kérdéseinket a jelölt, aki felvetésünkre, miszerint azt azért pontosan lehet érteni, hogy homoszexuális szélhámosnak nevezi a volt kórházigazgatót, hasonlóképpen reagált. Mint mondta, nem szeretne beszélni erről.”

2010. április 6.
Mégis Amerikáé a jövő?
Metazin, American.com (webfolyóirat)

„Nagyon meggyőzően hangzik, hogy a következő négy évtizedben Amerikára növekedés, barnulás, alkalmazkodás és pezsgő fejlődés vár” –­ írja a Wall Street Journalben egy frissen megjelent könyvet ismertetve Nick Schulz, a konzervatív American.com webfolyóirat szerkesztője.
Joel Kotkin, a neves publicista A következő százmillió című könyvéről van szó. A szerző leszámol a ma oly divatos elméletekkel, amelyek szerint az amerikai évszázad véget ért, és most Kína és India van soron.”
„. ..a belátható jövőben mind Ázsia, mind Európa fejlett országai „idősotthonokra fognak hasonlítani”, minthogy a születésszám nem nő. Mármost „ezen országok gazdaságára máris nagy súllyal nehezedik a kiterjedt szociális rendszer”.
„Ezzel szemben az Egyesült Államokban nő a születési arányszám, és fiatal bevándorlók tömegei érkeznek a szegény országokból. A népességnövekedés legjavát az etnikai kisebbségek adják majd, elsősorban az ázsiaiak és a spanyol ajkúak. A további százmillió lakosnak bőven jut hely Amerikában, s Amerika népsűrűsége még velük együtt is mindössze egyhatoda lesz Németországénak.
Kotkin sem látja azonban problémamentesnek a jövőt, mégpedig azért nem, mert Amerikában egyre nehezebbé válik a kiemelkedés az alsóbb néprétegekből, és a tudásalapú társadalomban mélyül a szakadék a növekvő magasan képzett osztályok, illetve a ’makacsul szegénységbe ragadó népesség’ között. A középosztály pedig egyre zsugorodik.”

2010. április 6.
Egyetlen jó választás van a populista- és szélsőjobboldallal szemben
Interjú Molnár Csaba kancelláriaminiszterrel
Népszava

„Hatalmas fejlődés volt Magyarországon az utóbbi nyolc évben, és ma lényegesen jobb az élet, mint nyolc évvel ezelőtt. Félmillióval több autó van, negyedmillióval több a lakás, utak, iskolák, kórházak épültek, és egyharmadával többet ér a nyugdíjunk vagy a bérünk. Azt kellene megértetni mindenkivel, hogy az elmúlt másfél évben az életfeltételek a gazdasági világválság miatt romlottak, ahogy az Európai Unió minden országában, de ezt nem lehet a nyolc év kormányzásának nyakába varrni. Magyarországon a gazdasági világválság mélyén is jobb élni, mint 2001-ben, mert magasabb az életszínvonal.”
„… a Fidesz, akár '98-ban, most is igyekszik mindenkit megfélemlíteni. Talán emlékszünk még az egészpályás letámadás ígéretére. Nekünk az a dolgunk, hogy emlékeztessük Magyarországot. Emlékeztessük, hogy az a világ, amit most nagyon sokan visszakívánnak, az a Joszip Totok és Kaya Ibrahimok világa volt. A háromhetente ülésező parlamenté, a kétéves költségvetésé… Azóta talán kicsit még rosszabb is lett a Fidesz. Hiszen akkoriban legalább még távol tartotta magát a szélsőségesektől, most viszont a Jobbikkal koalícióban készül hatalomra. Orbán Viktor maga nyilatkozat azt, hogy ’bátorító szeretettel’ figyeli a Jobbik tevékenységét, és azt kívánta, hogy közéleti próbálkozásaikat siker koronázza.”

2010. április 6.
Somogyi: kell képviselet a piacbarát konzervatív politikának
Interjú Somogyi Zoltánnal, az MDF kampányfőnökével
Népszava

…mi az elsődleges ?
- Természetesen az, hogy minden nehézség, leginkább külső hatás ellenére a piacbarát konzervatív politikának legyen képviselete Magyarországon. A kampány sajnos messze nem úgy alakult, ahogy terveztük…[De] erről majd április 11-e után beszélhetek. Annyit azonban elmondok, hogy a tervek szerint 90 százalékban az MDF irányította volna a kampányt, és csak 10 százalékban reagált volna a külső hatásokra. Néhány nappal a választások előtt már látni, hogy az arány megfordult, és nem feltétlenül az MDF tehet erről. A budapesti lista állítása körüli felhajtás máig megmagyarázhatatlan.”
„Számtalan esetben bizonyítható, hogy nem a választók, hanem a Fidesz, a Jobbik és az MSZP döntött úgy, nem akar bennünket a politikai porondon látni. A választók dönthetnek egy párt sorsáról, de előtte adminisztratív úton kizárni a politikából, az nem szép politikai manőver. A mi esetünkben eddig többször meg akarták akadályozni, hogy az MDF-re, Bokros Lajos politikájára lehessen szavazni. Amúgy pedig a piacbarát politikának minimum 15 százalékos tábora van Magyarországon, és ez így is fog maradni.”
„A mi belső méréseink egyébként ötpárti parlamentet mutatnak.”
„Most arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a ’csak a Fidesz’ üzenetével szemben a ’Csak az ország!’ üzenet a helyes, illetve, hogyan kell vélekedni az MSZP azon logikájáról, amely szerint a párt az egyetlen demokrataként állítja be magát, közben az első adandó alkalommal együttműködik a Jobbikkal egy másik demokratikus erő kiszorítása érdekében.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!