rss      tw      fb
Keres

A titkok szobája

Nyíri András

Valahol Magyarországon van egy szoba. Nem túl kicsi, nem túl nagy. Benne két hatalmas katalógusszekrény, egy vasszekrény és egy nagy teljesítményű számítógép. Az előbbieket még az átkosokból mentették át, a tartalmukkal együtt. Emberek életéről, környezetükről, viselt vagy éppen nem viselt dolgaikról tartalmaznak megbízható vagy kevésbé megbízható adatokat, az azonnali felhasználhatóság állapotában. A számítógépen keresőrendszerek, kódfejtő-programok, tűzfalfeltörési segédeszközök találhatók, és persze a „modern korból” származó adathalmaznak is megvan a maga helye. Telefonok, faxok, nyomtatók, szkennerek és egyéb külső hardverek egészítik ki a látványt annak a három embernek a számára, akik ebben a szobában dolgoznak.

Az adatgyűjtés módszerei változatosak. A szóbeszéd szelek szárnyán érkező adatait írásban rögzítik, majd ennek kódszavait elhelyezik a szekrények megfelelő zugaiban, a teljes információt pedig a számítógépben helyezik el, a megfelelő formában. Felkérés esetén a kiindulópont mindig a szekrények valamelyike. Az ott kapott iránymutatás alapján először a számítógép belső memóriájában található adatokat gyűjtik össze, majd a kapott információk segítségével kezdődik a nagyobb adathalászat. A gyakorlott, zseniálisan tevékenykedő Hacker minden létező adatot összeszed, és az általa szállítottakat az Elemző állítja össze jelentés formájúra. A mellékesen megtalált adatok sem vesznek kárba. Megfelelő kódolással hozzáidomítják a már meglévő adathalmazhoz. Így bővül napról-napra az adatbázis.

Az adatbázist mindig kérésre használják. Ezt a kérést bárhonnan elfogadják. Nincs olyan megrendelő, akit visszautasítanának. Megbízás nélküli időszakban az Elemző ad feladatokat a Hackernek. Így elég sokszor sikerül megelőzni a megrendelő kérését, és szinte órákon belül szállítani tudják a jelentést.

Természetesen működnek az országban saját jogon adatbázisok, amelyek borzolják a kedélyeket holmi adatvédelmi törvény meg erkölcsi meggondolások okán. Ezek azonban nem annyira szabadon összeállítottak, mint inkább saját koncepció alapján létrehozottak. Nem veszélyeztetik a titkok szobájának létét. Sőt. Csak növelik az értékét.

A harmadik személy kiléte titkos. Olyan titkos, mint maga a szoba.


Ügynökök

Valahol Magyarországon. Létezik egy zárt ügynökrendszer. Néhány jól megválogatott, remekül kiképzett, megfelelő pontokon elhelyezett ügynökről van szó.

Ügynök 1 (a továbbiakban Ü1): Teljesen véletlenül egy ü betűs helyen, az ügyészségen teljesít szolgálatot. Ő az, aki ha kell, eljárást indít, ha kell eljárást akadályoz meg, azaz állít le, megfelelő utasítás szerint. Olyan helyen van tehát, ahol komoly hatással van a folyamatokra.

Ügynök 2 (a továbbiakban Ü2): Ugyanannál a cégnél, tehát az ügyészségen teljesít ő is szolgálatot. Ő az, akinek közreműködésével kikerülnek iratok, például jegyzőkönyvek, a különböző sajtóorgánumokhoz, akár megszületésük előtt is.

Ügynök 3 (a továbbiakban Ü3): A bíróság berkeiben tevékenykedő ügynök feladata az ügyek gyorsítása vagy lassítása, a megrendelő érdekeinek megfelelően. Sajátos technikával dolgozik.

Ügynök 4 (a továbbiakban Ü4): Ő az APEH munkatársa. Általa lehet olyan vizsgálatokat indítani, amelyik célirányos, azaz előre meghatározott személyek ellen irányul. Ezek azok a vizsgálatok, amelyeket bármikor el lehet indítani, bárki ellen.

Ügynök 5 (a továbbiakban Ü5): Ő is az APEH munkatársa. A cég egyik programozója, akinek az a feladata, hogy adott személyek vagy csoportok kerüljenek be az időről időre számítógéppel kisorsolt vizsgálódások alanyai közé.

Ügynök 6 (a továbbiakban Ü6): Szintén APEH alkalmazott. Ő a Fekete Kéz. Segítségével tűnhetnek el cégek, vagy csökkenhetnek adósságaik.

Ügynök 7 (a továbbiakban Ü7): Az egyik, kiterjedt ügyfélkörrel rendelkező bank alkalmazottja. Feladata a „cég” pénzügy tranzakcióinak láthatatlanná tétele.

Mindegyik ügynök egyedül dolgozik. Kapcsolata csak a Nagy TT-vel van.


A Nagy TT

Elérkeztünk tehát a Nagy TT bemutatásához. Korábbiakról már tudjuk, hogy ő az, aki egyrészt rendeléseket vesz fel, másrészt kapcsolatot tart az ügynökökkel, és – kapaszkodjanak meg – nála van a Titkok szobájának a kulcsa. Ő tehát a szoba harmadik lakója. Bármikor szembe jöhet velünk az utcán, föl nem ismerjük, mert személyesen senki sem találkozott még vele. Mint Pom Pom, mesterien tudja változtatni az alakját, külsejét, habitusát, attitűdjét, még a fizimiskáját is. Ha ismernéd, láthatnád micisapkában, kerékpáron, ahogy a bicikliúton teker, láthatnád kiszállni egy Merdzsóból, tetovált karral, láthatnád íróasztal mögött ülve, fejhúst zabálva, ahogyan ez egy régi kabaré tréfából fölrémlik.

Akinek óhaja van, hirdetést ad föl három különböző napilapban valamint az interneten: Disznótorost szeretnék „Még a héten” jeligére a szerkesztőségbe. A többi már magától működik. A megrendelő leírja óhaját, és a Nagy TT munkához lát. A honorárium kifizetése soha nem maradhat el, mert a megrendelő talán még jobban szeretne titokban maradni. Provokáció éppenséggel lehetséges lenne, de eddig érthető okok miatt nem vállalkozott rá senki.

A Nagy TT irányítja az ügynökeit, látja el őket feladatokkal. Közben folyamatosan keresi az utánpótlást, hogy egy pillanatra se szünetelhessen a cég, ha valamelyik ügynök kifárad vagy lebukik. A rendelkezésre álló adatokból szinte naprakészen tudja, hogy ki lehet a következő ügynök egy adott helyen.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!