rss      tw      fb
Keres

Megtévesztett tízezrekA Magyar Televízió március 15-ei esti híradójának (az MTV megrendelésére készítette az MTVA) 17. percében, utolsó belföldi hírként számolt be arról, hogy Budapesten a sajtószabadságért tüntettek (ennél még a budapesti gyerekjátszóterek március 15-ei kihasználtsága és a kokárda helyes színsorrendjéről szóló vita is fontosabb volt a közszolgálati televízió számára).

A tudósítást így vezette fel a híradó műsorvezetője a stúdióból:

„Legalább tízezren tüntettek délután Budapesten a sajtószabadságért. Ez már a harmadik tüntetés volt a médiatörvény ellen. Szervezők szerint a sajtó szabadságát még nem biztosítja az a négy pont, amelyben változtattak a médiatörvényen. A miniszterelnök délelőtti ünnepi beszédében a médiatörvényt ért kritikákra utalva azt mondta, idézem: ’A kormány kiállt Magyarországért az Európai Unióban, amikor alantas és hazug támadások érték hazánkat’.”

Majd következett a tudósítás, majdnem egy percben.

Ám a tudósítás utolsó néhány másodperce ismét Orbán Viktornak jutott: „A miniszterelnök (kép: Orbán beszél) délelőtti beszédében a médiatörvényt ért bírálatokról azt mondta: kiálltunk Magyarországért az Európai Unióban, amikor alantas és hazug támadások érték hazánkat, amelyeket itthonról szerveztek a magyarok lejáratására.”*

Aki a kétszeres szájbarágás után még mindig nem úgy gondolja, hogy március 15-én délután az a „legalább tízezer” (az MTI tudósítása szerint „több tízezer”) ember alantas és hazug támadásoknak ült fel, amikor elment tüntetni, amely támadásokat itthonról szerveztek a magyarok lejáratására (tehát az ő lejáratásukra is), az nagyon dörzsölt hírfogyasztó.

Az meg dörzsölt hírszerkesztő – és szakmai és emberi tisztességből analfabéta, más szempontból siralmas politikai báb –, aki tudatosan, a felkonferálásban éppúgy, mint magában a tudósításban értelmezési karókat rak ki a gyanútlan néző sunyi befolyásolására. Aki Orbánnal értelmezteti az Orbán által fenyegetett sajtószabadságért tartott tüntetést.

Ennél, én is azt mondom, még a HírTv is tisztességesebben járt el. Ők a híradójukban hagyták saját levükben főni a tüntetőket, nem forrázták le őket Orbánnal.

(Mihancsik Zsófia)


* Tarlós István „ünnepi” beszédében ezt még egy kis Cohn-Benditezéssel toldotta meg: „Ezek az emberek még azt sem tanulták meg, pedig számos európai állam példázza, hogy lehet nagy nemzetközi közösség tagjává válni úgy is, hogy közben ne alázzuk önként nemzeti identitásunkat. Ehelyett külhonba szaladgálnak kicsinyes érdekeik védelmében Cohn-Benditekhez, rossz hírét kelteni saját hazájuknak.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!