rss      tw      fb
Keres

Demonstráció a sajtószabadságért Debrecenben és Gyulán

MTI 2011. március 15., kedd 18:02

A sajtószabadságért csaknem háromszázan demonstráltak kedden, a szabad sajtó napján Debrecenben, a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál. Tüntetés volt Gyulán is.

A Debreceni Civilek a Sajtószabadságért nevű szervezet az interneten hívta a tüntetésre a résztvevőket, akik között volt MSZP-s és SZDSZ-es országgyűlési, illetve debreceni önkormányzati képviselőket is látott az MTI tudósítója.

"Magyarországon a sajtót meg akarják félemlíteni, az ellenvéleményt el akarják hallgattatni, és hatósági eszközöket próbálnak bevetni az ellenzéki szellemiség teljes megtörésére" - mondta beszédében Kácsor Zsolt író, újságíró, a Népszabadság debreceni tudósítója.

A demonstráció főszónoka kijelentette: a Magyar Köztársaság jövője nem egyedül a jobboldal, s nem is a baloldal, hanem a republikánus demokraták kezében van.

Ők a csöndes, józan, normális többség, amely semmi mást nem akar, mint normális, emberhez méltó életet élni egy demokratikus köztársaságban - tette hozzá.

A demonstrációt - ellentétben a januárban ugyanazon a helyszínen megtartott tüntetéssel - a szervezők ezúttal bejelentették a rendőrségen - tudta meg az MTI tudósítója a helyi rendőrségi szóvivőtől.

A sajtószabadság mellett tüntettek kedd délután Gyulán is a Petőfi-szobor mellett. Bod Tamás újságíró, a demonstráció szervezője a csaknem száz résztvevő előtt elmondott beszédében egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a médiatörvény és a médiaalkotmány javíthatatlan, ezért vissza kell vonni.

A rövid tüntetés után a résztvevők narancssárga sállal kötötték be a szobor száját, és fekete gyászszalaggal ellátott koszorút helyeztek el a talapzatnál.