rss      tw      fb
Keres

Már nem köztársaságÜnnepi zászlófelvonás a Kossuth téren. A díszegység parancsnoka, eltérve az elmúlt huszonegy év gyakorlatától, „Magyarország lobogójának” felvonására kér engedélyt a köztársasági elnöktől. Az Orbán-alkotmányt még nem szavazták meg, hatályba a tervek szerint csak 2012. január 1-jén léptetik, de a Kossuth téren már nem Magyar Köztársaságnak, hanem Magyarországnak hívják az államot, amelyben élünk. Nem a hatályos alkotmány számít, nem a jog, hanem az orbáni akarat.

Eszembe jutnak történelmi olvasmányaim. Horthy Miklós neveztette magát „Magyarország kormányzójának”, és „Magyarország országgyűlésének” címezte kormányzói átiratait. Abban a zavaros húsz évben „a Magyar Köztársaság” elnöke, miniszterelnöke, Országgyűlése, Alkotmánybírósága stb. szerepelt a megnevezésekben. A szétküldött kérdőíven vettük észre először a feladó megjelölését: „Magyarország kormánya”. A Kossuth téren március 15-én már ezt halljuk.

A televízió műsorvezetője elmeséli az ünnepi műsorban, hogy nyílt napot tartanak az Országházban, bárki bemehet előzetes bejelentkezés nélkül, ingyen. Bemehet, megnézheti a kupolacsarnokot és „körbejárhatja a Szentkoronát”. A Parlament épületének lényege nem az Országgyűlés ülésterme, az Országház immár az a hely, ahol a királyi korona előtt lehet tisztelegni.

(Bauer Tamás)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!