rss      tw      fb
Keres

Japán - Újabb robbanás a Fukusima-1 atomerőműben, radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe

MTI 2011. március 15., kedd 2:23

Újabb robbanás történt kedden Japánban a Fukusima-1 atomerőműben; a detonáció következtében radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe - közölte a szigetország kormánya.

Az egyes és a hármas reaktor után ezúttal a kettes reaktorblokkban következett be detonáció helyi idő szerint reggel hat óra után.

A robbanásban megrongálódott a reaktor belső védőburka is, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségű sugárzó anyag szivároghatott ki a szabadba.

A körzetben északi szél fúj; az erőműtől 150 kilométernyire délre, Ibaraki prefektúrában máris jelezték, hogy emelkedett a sugárzás szintje. Tartani lehet tőle, hogy a radioaktív részecskék eljutnak a fővárosba, Tokióba is. A metropolisban és környékén összesen 35 millióan élnek.

A robbanás előtt nagyjából öt órával kezdtek tengervizet pumpálni a reaktorba, hogy megakadályozzák a fűtőelemek túlhevülését. Az uránium fűtőrudakat hétfőn több mint két órán át nem borította hűtővíz, ezért megnőtt egy esetleges magolvadás veszélye. A reaktormag teljes megolvadása esetén urán és más hasadóanyagok kerülhetnek a környezetbe, ami súlyos egészségkárosodást okozhat.

Az atomerőművet üzemeltető tokiói Elektromos művek (Tepco) közölte, a helyzet "rossz". A tájékoztatás szerint ugyan a kettes reaktornál közvetlenül a robbanás után magasabb sugárzást mértek, de ez nem jelent veszélyt az egészségre. Ennek ellenére elrendelték a még az erőműnél lévő dolgozók egy részének "biztonságba helyezését".

Később közölték, a robbanás után átmenetileg a határértéket 16-szorosan meghaladó, óránként 8217 mikrosievert sugárzást mértek az erőműnél.

A Tokiótól 260 kilométernyire északra lévő atomerőműben a négy nappal ezelőtti nagy erejű földrengés és az azt követő szökőár miatt kimaradt az áram, ezért leállt a hűtési rendszer.

Az egyes és a hármas reaktorban szombaton, illetve hétfőn bekövetkezett robbanást egyaránt az okozta, hogy a hűtővíz szintjének csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a belső acéltartály és a külső beton borítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant.