rss      tw      fb
Keres

Kiadatási őrizetben Jozef Rohác

MTI 2011. március 14., hétfő 19:00

Kiadatásira változtatta Jozef Rohác előzetes fogva tartását hétfőn a Nyitrai Megyei Bíróság.

Rohácot egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe február közepén Szlovákiában.

"Az ügyész javaslata alapján a bíró úgy döntött, hogy kiadatási fogságba helyezik Jozef Rohácot, mert szükséges, hogy a Szlovák Köztársaság területén maradjon. A döntés kihirdetése után az érintett azonnal panaszt emelt, amelyről a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága fog határozni" - közölte Oliver Kolencík, a nyitrai bíróság szóvivője.

A hétfői döntés nem jelenti automatikusan azt, hogy Rohácot ki is adják Magyarországnak.

A nyitrai államügyészség szerint Rohác kiadásához újabb ügyészi indítványra és újabb bírósági döntésre lesz szükség. "Amint összegyűjtjük a bizonyítékokat, azonnal lépünk. Biztos, hogy erre rövid időn belül sor kerül" - fejtette ki Ján Ludva, a nyitrai ügyészség szóvivője.

A magyar hatóságok hivatalosan nem közölték, miért körözik Rohácot. A sajtóban megjelent értesülések szerint a szlovák férfinek köze lehet Fenyő János vállalkozó meggyilkolásához.

A budapesti Fővárosi Bíróság tavaly októberben első fokon felmentette a kitervelt emberölés kísérletének vádja alól Jozef Rohácot, két év börtönbüntetésre ítélte viszont robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A bíróság a tárgyalás végén szabadlábra helyezte Rohácot, mivel a férfi már két évet töltött előzetes letartóztatásban.

A Fővárosi Főügyészség a Seres Zoltán vállalkozó elleni, 14 évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérlet miatt vádolta meg a szlovák állampolgárságú férfit, mint bűnsegédet, továbbá robbanóanyaggal való visszaéléssel, mint tettest.

Jozef Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök, s mivel hamis papírjai voltak, őrizetbe vették, majd 2009 februárjában kiadták Magyarországnak. Felmerült a neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

A bíróság azért mentette fel az emberölési kísérlet vádja alól a férfit, mert szerinte a nyomozó hatóság nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Jozef Rohác azért készítette volna a pokolgépet, hogy ismeretlen társaival megölje Seres Zoltánt. A bíróság megállapította, hogy a nyomozó hatóságok több súlyos hibát is elkövettek az eljárás során, például nem készültek fényképek a helyszínről, bizonyos bűnjelek eltűntek.