rss      tw      fb
Keres

Esterházy János mellszobrot kapott Kassán

MTI 2011. március 14., hétfő 18:49

Felavatták Esterházy János mellszobrát hétfőn délután a felvidéki Kassán.

A szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének mellszobrát,  Lantos Györgyi szobrászművész alkotását a Csáky-Dessewffy palota udvarán helyezték el, amely a kassai Major család tulajdonában van.

Szlovákiában ez Esterházy János negyedik mellszobra. Az előzőek Búcson (2005), Királyhelmecen (2007) és Ipolynyéken (2009) állnak. Vasárnap Esterházy-emléktáblát lepleztek le Nyitraújlakon, a gróf szülőfalujában.

A kassai Esterházy János emlékünnepséget, amelyet szlovák szélsőségesek egy csoportja megpróbált megzavarni, a Kassai Polgári Klub és a helyi Major család szervezte meg közös erővel.

Mintegy kéttucatnyi szélsőséges szlovák zászlót lobogtatva bekiabálással és énekléssel zavarta az ünnepséget.

Peter Kalmus kassai képzőművész megpróbálta toalettpapírba csomagolni a mellszobrot, amit a részvevők megakadályoztak. Kalmus a dulakodás közben a földre esett, de semmi baja nem történt.

A kassai Esterházy-mellszobor felállítása ellen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismételten tiltakozott, míg Richard Rasi, a város főpolgármestere egyet nem értését fejezte ki.

"Az SNS elnöksége már felszólította a szlovák kormányt és a külügyminisztériumot, hogy határozottan foglaljon állást Magyarország eme provokációjával kapcsolatban, mivel a mi területünkön kerül leleplezésre annak az Esterházynak a mellszobra, aki együttműködött Szlovákia elárulójával, Horthyval, támogatta a bécsi döntést, és jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Kassa városa Horthy ölébe hulljon" - olvasható Ján Slota pártelnök hétfői nyilatkozatában.

Az SNS egyúttal Kassa főpolgármesteréhez fordult, kérvén, "akadályozza meg a fasizmus népszerűsítését", és ne engedje meg a mellszobor elhelyezését "egy szlovák város területén, ahol az áruló és kollaboráns Esterházy a magyarok fasiszta hősét, Horthyt fogadta".

Rasi kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy a városban olyan történelmi személyiségeknek állítsanak emléket, akik megosztják a közvéleményt. Kassa intézkedéseket foganatosít annak érdekében, hogy a jövőben ennek elejét vegye.

A Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének hivatalos állásfoglalása szerint nem felel meg a valóságnak, hogy Esterházy János bosszú áldozatául esett és a háború utáni elítélése törvénytelen volt.

"Esterházy, mint kisebbségi politikus az I. Csehszlovák Köztársaság idején tartósan a csehszlovák állam és annak demokratikus berendezkedése szétverésén munkálkodott. E cél érdekében nem csak a budapesti kormánnyal, de a náci németekkel is hírszerzői együttműködést folytatott" - áll a dokumentumban.

A szoboravatást előtt katolikus szentmise volt az Orsolya-rend templomában, amelyet Pásztor Zoltán püspöki helynök celebrált. A szentmisén tolmácsolták Malfatti-Esterházy Alice grófnő, a mártírhalált halt politikus lányának üzenetét is.