rss      tw      fb
Keres

A magyar méz és a külföldi „szemét”



Érdeklődéssel olvasom, hogy mintegy kétezer méhész levélben fordult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz azért, hogy Magyarország európai uniós elnöksége idején tárgyaljon „a mézben található szennyeződések határértékének felemeléséről”. Az MTI által kibocsátott közleményből kitűnik, hogy a minisztérium decemberben országos mézellenőrzést rendelt el, mert „ismeretlen eredetű, antibiotikummal szennyezett méz jelent meg a hazai piacon”. Az ellenőrzéseken számos termékben mutattak ki meg nem engedett antibiotikum maradványt. Ki is vonták őket a forgalomból és bírságokat szabtak ki a forgalmazókra és a termelőkre.[1]

Nahát, egészen paff vagyok, ugyanis eddig mást sem hallottam, mint hogy csak a külföldi élelmiszerek veszélyesek. Sőt, a helyzet ennél sokkal rosszabb. A magyar gazdálkodók szerint majdnem minden élelmiszer, ami külföldről jön, egyszerűen „szemét”. Bezzeg a magyar termékek! Ahányszor ilyesmit hallok, mindig megrettenek. Hiszen már több mint ötven éve csak szemetet eszem. Kész csoda, hogy még élek. Most meg mit hallok? A magyar méz tele van antibiotikummal, és a magyar méhészek ahelyett, hogy lehorgasztanák a fejüket és hamut szórnának rá, azt követelik, hogy az Európai Unió engedélyezze a gyenge minőségű és valószínűleg veszélyes méz forgalmazását és fogyasztását.

Természetesen a Vidékfejlesztési Minisztérium elmagyarázta a magyar méhészeknek, hogy a szabály az szabály. Na, meg különben is, nem szabad „szemetet” árusítani sem Magyarországon, sem külföldön.

(Balogh S. Éva)


[1] A méz összetételét szabályozó uniós előírástól nem lehet eltérni


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!