rss      tw      fb
Keres

Gyöngyöspata - nem történt rendőri intézkedés csütörtökön

MTI 2011. március 10., csütörtök 20:46

A rendőrség bejelentés alapján vizsgálja, hogy mi történt csütörtökön a Heves megyei Gyöngyöspatán, ahol rendőri intézkedésre nem került sor; a településen immár egy hete "járőröznek" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, arra hivatkozva, hogy a helyi cigányság fenyegeti a község lakosságát, illetve veszélyezteti a falubeliek vagyonbiztonságát. A Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) közleményben kérte a sajtó segítségét a településen lévő "folyamatos atrocitások" miatt, amelyek a cigány lakosságot érik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület részéről.

Farkas János, a CKÖ elnöke az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében azt írta "a média képviselőitől azt várjuk, hogy közvetítsék azt a félelmet, amiben közel két hete élünk!" Közlése szerint a vasárnapi Jobbik nagygyűlése óta folyamatos inzultusok érik a helyi romákat, boltban, iskolában, óvodában és közterületen is.

"Elvágjuk a torkotokat, meghaltok" - a Roma sajtóközpont (RS) híradása szerint ezzel fenyegették meg Gyöngyöspata polgármesterét, valamint a helyi romákat bomberdzsekis fiatalok.

A RS úgy értesült, hogy kora délután öt-hat, kopasz, terepszínű ruhába öltözött, bomberdzsekis fiatal jelent meg a gyöngyöspatai cigánysoron, és életveszélyesen megfenyegették a helyszínen tartózkodó polgármestert, valamint a környéken lakókat is.

Farkas János, a helyi cigány önkormányzat elnöke ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. Tábi László polgármester a RS-nek azt mondta, hogy ott "elhangzottak olyan kijelentések, amelyek túlmennek a magyar jogállamiság keretein". Egyelőre fontolgatja, hogy ő is tegyen-e feljelentést.

Ugyanakkor az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy semmilyen fizikai összetűzésre nem került sor, csupán heves szóváltás zajlott a helyi romák, illetve a polgárőr egyesülethez csapódó, a faluba látogató fiatalok között.

Soltész Bálint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a községben semmilyen rendőri intézkedésre nem került sor. A rendőrség bejelentés alapján vizsgálja a történteket - tette hozzá.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek 2800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

A Jobbik helyi vezetője Juhász Oszkár, az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolják.

Ugyanakkor a Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.