rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - Kovács Zoltán: folytatódik a boszorkányüldözés

MTI 2011. március 10., csütörtök 14:10

Folytatódik a boszorkányüldözés - így kommentálta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek azt, hogy az Európai Parlament (EP) a magyar médiatörvényt kifogásoló határozatot szavazott meg csütörtökön.

A szocialista, a liberális, a zöldpárti és a radikális baloldali frakció közös indítványára 316-an voksoltak igennel, 264-en nemmel, 33-an pedig tartózkodtak Strasbourgban.

Kovács Zoltán erre reagálva az MTI-nek úgy nyilatkozott: a boszorkányüldözést bizonyítja, hogy a határozatban egyetlen utalás sincs arra, hogy a "nagyon konstruktív, rendkívül gyorsan lezárt tárgyalások" eredményeként - Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos megfogalmazása szerint is - minden szempontból megnyugtatóan sikerült rendezni a médiatörvény módosításával kapcsolatos kérdést. Emlékeztetett, hétfőn a magyar Országgyűlés elfogadta azokat a módosításokat, amelyekről megállapodott a kabinet az Európai Bizottsággal.

Az államtitkár szerint az EP azon frakcióinak, amelyek megszavazták a magyar jogszabályt kifogásoló előterjesztést, most már nemcsak a magyar kormánnyal van vitájuk, hanem az Európai Bizottsággal is.

Ami a legsajnálatosabb, hogy azok az egyértelműen politikai választóvonalak, amelyek ezzel az üggyel kapcsolatban szinte kezdettől fogva látszanak, most még markánsabbak - fogalmazott, hozzátéve: "különösen fájdalmas az, hogy ebben a Magyar Szocialista Párt is részt vesz".

Kovács Zoltán megjegyezte, az EP-ben elfogadott indítványnak nincs semmilyen, jogi értelemben kötelező ereje.

A kormány javaslatára módosította hétfőn az Országgyűlés a médiatörvényt és a médiaalkotmányt. A változtatást a kabinet azután kezdeményezte, hogy megállapodott a jogszabályokat több ponton kifogásoló Európai Bizottsággal. A módosítás érinti a kiegyensúlyozott tájékoztatás, a regisztráció és a más tagállami médiaszolgáltatóval szemben alkalmazható szankciók szabályozását.