rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - Az IPI szerint továbbra is veszélyben van a sajtószabadság

MTI 2011. március 9., szerda 23:56

A magyar médiatörvény a jogszabály módosítása ellenére továbbra is veszélyt jelent a magyarországi sajtószabadságra nézve - véli a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI).

A bécsi székhelyű szervezet szerdán nyilvánosságra hozott közleményében üdvözölte a törvénymódosítást, de úgy vélte, hogy "bizonyos pontok" (a jogszabályban) "továbbra is aggodalomra adnak okot, s ha nem javítják ki őket, a törvény továbbra is veszélyt jelent a sajtószabadságra".

Az Országgyűlés a kormány javaslatára hétfőn módosította a médiatörvényt és a médiaalkotmányt. A változtatást a kabinet azután kezdeményezte, hogy megállapodott a jogszabályokat több ponton kifogásoló Európai Bizottsággal. A módosítás érinti a kiegyensúlyozott tájékoztatás, a regisztráció és a más tagállami médiaszolgáltatóval szemben alkalmazható szankciók szabályozását.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője kedden úgy vélekedett, hogy a magyar média törvényi szabályozása a módosítások dacára továbbra is sérti a szervezet sajtószabadsággal kapcsolatos kötelezettségeit. Dunja Mijatovic véleményét egy közleményben fogalmazta meg, amely felkerült fel az EBESZ honlapjára, ahol a kapcsolódó jogi elemzés is olvasható (osce.org/fom/75999).