rss      tw      fb
Keres

Az EBESZ sajtószabadság-képviselője szerint még sok a probléma a magyar médiatörvénnyel

MTI 2011. március 8., kedd 20:23

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője szerint a magyar média törvényi szabályozása a módosítások dacára továbbra is sérti a szervezet sajtószabadsággal kapcsolatos kötelezettségeit.

Dunja Mijatovic ezt a véleményét egy közleményben fogalmazta meg, amely kedden került fel az EBESZ honlapjára, ahol a kapcsolódó jogi elemzés is olvasható (osce.org/fom/75999).

"A törvényi szabályozással még mindig vissza lehet élni az alternatív és eltérő hangok elhallgattatása céljával Magyarországon, az Európai Bizottság kérésére elfogadott módosítások ellenére" - írta Mijatovic, aki szerint a módosításokban nem tükröződnek azok az ajánlások, amelyeket február 28-án elküldött a magyar kormánynak, de - hangsúlyozta - hivatala kész további segítséget nyújtani Magyarországnak.

"A törvény szokatlanul széles körű hatalmat ruház a politikailag homogén médiahatóságra és médiatanácsra, lehetővé téve, hogy az egész média tartalmát ellenőrizze. Azonos elvek alapján szabályozza a sugárzott, nyomtatott és internetes médiatartalmat. Kulcsfontosságú fogalmakat nem határoz meg. Megköveteli az egész média regisztrálását a médiahatóságnál. A szabálysértéseket magas bírságokkal bünteti. Nem garantálja a közszolgálati média politikai függetlenségét" - sorolta a kifogásait a dokumentumban Mijatovic.

A sajtószabadság-képviselő szerint Magyarország elszalasztott egy alkalmat, amelyet a módosítások kínáltak. Ennek kapcsán emlékeztetett: részletes ajánlásokat tartalmazó jogi elemzést küldött a magyar kormánynak, hogy miként hozza összhangba a törvényt az EBESZ-kötelezettségekkel.

"Ezek az ajánlások nem tükröződnek az elfogadott törvényben, de a hivatalom kész további segítséget nyújtani Magyarországnak" - írta.