rss      tw      fb
Keres

Alkotmányozás - Balsai: változhat az igazságszolgáltatás szervezeti felépítése

MTI 2011. március 8., kedd 12:39

Valószínű, hogy megváltozik a tizenöt évvel ezelőtt bevezetett igazságszolgáltatási szervezeti felépítés, de ez nem a bírói függetlenséget érinti - közölte az alkotmányozással kapcsolatban az MTI kérdésére Balsai István.

A fideszes országgyűlési képviselő keddi budapesti tájékoztatóján a hétfőn elfogadott semmisségi törvénnyel kapcsolatban azt mondta: a jogszabály végrehajtásának biztosítéka a bírósági szervezet, de a végrehajtást természetesen az Országgyűlés is megfelelő módon kontrollálni tudja, hiszen "a jelenleg még funkcionáló Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban (OIT)" több parlamenti képviselő is helyet foglal.

Az MTI-nek az OIT-tel kapcsolatos kérdésére Balsai István azt válaszolta: tudomása szerint az alkotmányozási elképzelések alapján lehetségesek bizonyos változtatások az igazságszolgáltatással kapcsolatos állami részvételt illetően. Hangsúlyozta, ezek jelenleg még elképzelések.

"Valószínűnek látszik, hogy a tizenöt évvel ezelőtt bevezetett igazságszolgáltatási szervezeti felépítés" megváltozik; ez nem a bírói függetlenséget érinti, hanem az állam felelősségét az igazságszolgáltatás működéséért - mondta.

A Magyar Hírlap kedden arról írt, hogy megszűnhet az Országos Igazságszolgáltatási Tanács; az állam, mivel adófizetői pénzből támogatja a szervezetet, nagyobb beleszólási jogot akar elérni a területen.

Az már korábban megfogalmazódott a kormánypártok részéről, hogy a Legfelsőbb Bíróságot újból Kúriának neveznék. Az MTI úgy tudja, felmerült az is, hogy átalakítják a bírák kinevezési rendszerét.

Az Alkotmánybíróságot (Ab) érintően - mint azt Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője korábban elmondta - változás lehet például az, hogy a jövőben a jogszabályok utólagos normakontrolljára csak konkrét jogsérelem esetén lenne lehetőség, azaz csak az érintettek és a bíróságok fordulhatnának az Ab-hez.