rss      tw      fb
Keres

OGY - Rétvári: csökkenhet a képzés utáni pályaelhagyás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásával

MTI 2011. március 7., hétfő 23:12

Növekedhet az utánpótlásképzés hatékonysága és csökkenhet a képzés utáni pályaelhagyás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásával - emelte ki Rétvári Bence az intézmény megalapítását rögzítő törvényjavaslat hétfő esti expozéjában

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kifejtette: az új intézmény a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem karaként működő egykori Államigazgatási Főiskola, ma közigazgatástudományi kar egyesülésével jön létre, és 2012. január 1-jével kezdi meg működését.

Közép- és hosszú távon a képzési szerkezet összehangolásával, valamint a közszolgálati karrierpályákkal való harmonizálásával növelni fogja az utánpótlásképzés hatékonyságát, ezáltal várhatóan csökkenni fog a képzés utáni pályaelhagyás - mutatott rá a kereszténydemokrata államtitkár.

Hozzátette: az átképzési rendszerek összehangolásával meghosszabbodik a fegyveres testületek tagjainak közszolgálatban való alkalmazhatósága, ezáltal a társadalmi ellátórendszerek (például a nyugdíj, a társadalombiztosítás) igénybevétele is csökkeni fog.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a közszolgálati felsőoktatás három tradicionális intézményének erősségeit egyesíti, vonzó bemenetet kínálva a fiatalok számára a közszolgálati, közigazgatási életpályákra - hangsúlyozta.

Rétvári Bence kifejtette: az egyesülés időpontja a korábbi felsőoktatási integrációk mintájára a költségvetési évfordulóhoz igazodik, a három jogelőd általános jogutódja lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az egyetem székhelye Budapest lesz, azonban miniszteri biztos vezetésével megkezdődött a közös egyetemi stratégia kidolgozása, amelynek során a vidékre kihelyezett képzés és gyakorlat lehetőségeit is vizsgálják - fűzte hozzá.

A jogelődökből létrejövő új intézmény a felsőoktatási törvény által meghatározott állami felsőoktatási intézményként fog működni a külön törvényben meghatározott polgári közigazgatási, katonai, rendvédelmi és nemzetbiztonsági felsőoktatási intézményre vonatkozó külön rendelkezések szerint.

Az egyetem a közszolgálat három nagy területének, a polgári közigazgatásnak, a rendvédelemnek és a honvédelemnek utánpótlás-képző bázisintézménye lesz. Rétvári Bence kitért arra is, hogy az igazgatási és védelmi területek összehangolt működése nélkülözhetetlen a közrend fenntartásában, a katasztrófavédelemben, közigazgatás, a rendészet és a védelmi szakterületek hatékony működtetésében.

Az állam igazgatásának tágabb összefüggéseit is értő tisztviselők, tisztek képzésére, és a három közszolgálati hivatásrend életpályája közötti mobilitást segítő átképzési és továbbképzési programokra van szükség. E célból a törvény az összehangolt közszolgálati humánpolitika alapját jelentő tervezett utánpótlásképzés és továbbképzés egységes intézményi alapjait teremti meg.

A három intézmény egy egyetemi keretben integráltabb képzési szerkezetet fog működtetni az alapképzések, mesterképzések, doktori képzések, szakirányú továbbképzések és az átképzések területén. A közszolgálati képzési és kutatási erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodás lehetőségét az integráció fogja megteremteni - mutatott rá.

A jogelődök alkalmazottainak foglalkoztatásra irányuló jogviszony és hallgatóinak jogviszonya a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatódik. A három jogelőd az egyetem karaként működik tovább. A képzés folytatásának feltételeit a 2011/2012. tanévre felvett hallgatók tanulmányainak befejezéséig eredeti szakjukon kell biztosítani.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a jogelődnél indult vezetői megbízások 2012. január 1-je után az Nemzeti Közszolgálati Egyetem karán a megbízás lejártáig folyamatosak. Azok a vezetői megbízások, amelyek 2012. december 31. után járnak le, 2013. január 1-jei hatállyal megszűnnek, az új vezetői megbízásokról az újraválasztott egyetemi testületek döntenek.

Az új felsőoktatási törvénnyel párhuzamosan dolgozzák ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos fenntartói jogokra, a finanszírozásra, az egyetem irányítására, szervezetére és működésére, valamint az oktatók és a hallgatók jogállására vonatkozó speciális szabályokat tartalmazó törvényt, 2011. májusáig.

Az államtitkár kiemelte: a jó közszolgálat a jó állam stabil tartópillére. Ehhez nemzedékeket átfogó felelősséget vállalva, erkölcsileg és szakmailag hiteles közszolgálat kell. A közszolgálat jövője a képzés, az utánpótlás-nevelés minőségén múlik.