rss      tw      fb
Keres

Robbanás Zalaegerszegen - Reggel folytatódik a kutatás

MTI 2011. március 7., hétfő 22:54

Hétfőn 22 órakor feloldotta a rendőrség a lezárást abban a zalaegerszegi utcában, ahol 18 óra körül robbanás történt egy családi ház melléképületében; egy férfi életét vesztette, fia pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A 250 méteres körben lezárt épülethez először a rendőrség, majd a honvédség tűzszerészei érkeztek meg nem sokkal 21 óra után. A detonáció helyszínének átvizsgálása után úgy döntöttek: csak reggel, a nappali fényviszonyok között kezdik meg a rommá vált melléképület átvizsgálását - tudta meg az MTI tudósítója.

Éjszakára a rendőrök a szomszédos két épülettel együtt lezárták az érintett területet, az utcán azonban lehetővé vált a közlekedés. A mindvégig nagy erőkkel a helyszínen lévő rendőrség és katasztrófavédelem munkatársainak legnagyobb része ezt követően el is hagyta a környéket.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott már korábban megérkezett a robbanás helyszínéhez, amelyet közelről is megtekintett. A látottakról az MTI érdeklődésére elmondta: a háromszintes lakóház szinte minden ablaka kitört, a mögötte az udvaron álló melléképület - ahol a detonáció történt - majdhogynem teljesen összedőlt.

A halálos áldozatot biztonsági okokból egyelőre nem tudták kiemelni a romok alól, ezt csak a tűzszerészek nappali vizsgálata után tudják megtenni. A kormánymegbízott megerősítette: az udvaron több nagyméretű, fel nem robbant világháborús robbanóeszköz is volt.

Helyszíni információk és a Zalai Hírlap online kiadása szerint az áldozat gyűjtő volt, aki több háborús lőszert, lövedéket is tartott otthonában. Feltételezések szerint egy robbanóeszközt szerelhetett szét, amikor a detonáció történt.

A tűzoltók az épületből egy gázpalackot is eltávolítottak. Ezt egy közeli területre szállították, ahol a rendőrök pedig kilőtték a tartályt.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója korábban elmondta: a botfai városrészben lévő családi háznál történt ismeretlen eredetű robbanásban egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült.

Az MTI úgy tudja: a halálos áldozat egy 44 éves férfi, a sérült a 17 éves fia, aki a robbanáskor az udvaron tartózkodott. A fiút súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

A rendőrség és a katasztrófavédelem is nagy erőkkel vonult a helyszínre. A környék lakóit arról értesítették, készüljenek rá, hogy szükség esetén el kell hagyniuk lakásaikat, s bár erre végül nem került sor, sokan azonban már este önként ismerősökhöz, rokonokhoz mentek.

Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere a helyszínen közölte: szükség esetére megnyitották és befűtötték a településrész közösségi házát, amely a robbanástól néhány száz méterre található.

>