rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Czomba: kezdődhet az EU 2020 stratégia végrehajtása

MTI 2011. március 7., hétfő 19:13

Jó kiindulópontot jelentenek az átfogó európai uniós gazdaságpolitikai és foglalkoztatási stratégia, az EU 2020 végrehajtásához azok a jelentések, amelyeket hétfőn tárgyaltak a tagországok munkaügyi miniszterei - jelentette ki Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben, a miniszteri ülés foglalkoztatással lezáró szakaszát követő sajtótájékoztatón.

A találkozó elnökeként nyilatkozva hangoztatta, hogy az EU-tagországok közti, e félévtől megerősített gazdasági koordináció elősegítheti a sikeres végrehajtás folyamatát, akárcsak az, ha a tagállamok mielőbb benyújtják a tervezett reformjaikat tartalmazó programjukat, valamint stabilitási vagy konvergenciaprogramjaikat.

A reformprogramokkal kapcsolatban Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatás- és szociálpolitikai felelőse azt hangoztatta, hogy továbbra is reális, de ambiciózus kötelezettségvállalásokat várnak a kormányoktól. Annál is inkább több ambícióra van szükség, mert az eddig jelzett nemzeti célkitűzések nem tűnnek elegendőnek az évtized végéig kitűzött két fő cél maradéktalan teljesítéséhez, azaz uniós szinten a foglalkoztatás 75 százalékra növeléséhez, és legalább 20 millió ember kiemeléséhez a szegénysorsból.

Czomba Sándor bejelentette, hogy ez a miniszteri tanács is elkészítette hozzájárulását az új koordinációs rendszerhez, vagyis az úgynevezett európai szemeszterhez. Ennek keretében tárgyalták az Európai Bizottság éves növekedési jelentését és a közös foglalkoztatási jelentést, és úgy ítélték meg, hogy azok kulcspontjai megfelelnek a foglalkoztatáspolitikai törekvéseknek.

Andor László hangsúlyozta, hogy a növekedési jelentés nem puszta időrend-meghatározás, hanem segít a kormányoknak, hogy új formában alakítsák gazdaságpolitikájukat.

Mindketten kiemelték a szociális partnerek közreműködésének fontosságát a jelenlegi helyzetben, hangoztatva, hogy a folyamatos társadalmi párbeszédre is szükség van a rövid- és középtávú célok teljesítéséhez.

Czomba Sándor megismételte a soros elnökségnek azt az álláspontját, hogy az uniós tagországokban fel kell gyorsítani a fellendüléshez szükséges strukturális reformokat. Ezen belül az ellátórendszerek reformját úgy kell előmozdítani, hogy azok munkára ösztönözzenek - tette hozzá.

Sok szó esett az ülésen a szegénység elleni küzdelemről is: az államtitkár szerint ezen a területen a tagállamoknak ambiciózus, számszerű célokat kell kitűzniük. Kiemelt feladat a szegénység generációk közti átörökítésének megakadályozása, valamint a gyermekszegénység és az idősek szegénysége elleni fellépés. Biztosítani kell azt is, hogy a felzárkózás előnyeiből minden társadalmi réteg részesülhessen.

Kulcsfontosságú Czomba Sándor szerint a munkaerő-piaci szempontból leghátrányosabb helyzetű, tartós munkanélküliek foglalkoztatásának javítása.

Andor László a sajtó előtt azt emelte ki, hogy az EU kritikus időszakot él meg, mert most dől el, milyen lesz a gazdasági élénkülés "minősége". Elsősorban a tagországok kormányainak intézkedésein múlik, hogy befogadó jellegű, a munkahelyteremtést kellően előmozdító lesz-e a növekedés - fogalmazott. Hozzátette: ezért nagyon fontos, hogy a miniszterek aláhúzták az összefüggést az EU 2020 és gazdasági koordináció között.

A magyar biztos szerint folytatni kell a következtetések levonását a gazdasági válságból, és el kell kerülni a korábbi gazdasági ciklusokban elkövetett hibát. Nevezetesen azt, hogy a növekedés nem kellő mértékű munkahelyteremtéssel kezdődött, és anélkül zajlott, hogy elégséges mélységben kezelték volna a strukturális munkanélküliséget.

A tanácskozás egy másik napirendi pontjaként a kiküldött munkaerőre vonatkozó szabályozással foglalkoztak a miniszterek. Ezzel kapcsolatban az elektronikus információcsere-rendszer fejlesztésének területén fogadtak el közös következtetéseket. Bejelentették, hogy az Európai Bizottság kísérleti projektet indít ebben a témában.