rss      tw      fb
Keres

A PanoDráma bemutatja: Szóról szóra

A PanoDráma bemutatja:

Szóról szóra

Multimédiás dokumentumszínházi előadás a magyarországi rasszista romatámadásokról

Az első magyar nyelvű verbatim színház, 60 óra interjú alapján!
Angol és magyar nyelven, felirattal.

Időpont: 2011. március 10–12., 20:00 óra

***

A Szóról szóra a magyarországi 2008-2009-es, romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakcióit és felelősségét a mai hazai légkör kialakításában.

Két állítás igaz egyszerre: a gyilkosságokat egyértelműen elítéli a magyarországi fehér lakosság 90 százaléka. Ugyanakkor több mutató szerint is ugyanezen csoport 95%-a kisebb-nagyobb mértékben rasszista, ha a cigányokról van szó. A PanoDráma alkotócsapatának célja, hogy ez utóbbi adattal próbálja meg szembesíteni önmagát és közönségét. Ha ez sikerül, akkor elkezdhetünk dolgozni a probléma megoldásán.


A tavalyi Jelinekkkel a rasszizmus ellen című háromnapos rendezvénye, majd az első hazai Elfriede Jelinek-produkció, a burgenlandi rasszista romagyilkosságokról szóló Kézimunka bemutatója után a PanoDráma elérkezett társadalompolitikai projektsorozatának negyedik állomásához. A Szóról szóra című dokumentumszínházi előadás az első olyan színházi feldolgozása a témának, amely szó szerinti tolmácsolásban idézi a megszólalókat, az interjúk során megkérdezetteket.

Az előadásban elhangzó szövegek a verbatim („szó szerinti”) munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, melyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy a szövegeket a legcsekélyebb mértékben is stilizálnák vagy átírnák. A produkció egy nemzetközi csapat közösségi munkájával készül, melyben elsősorban színészek, dramaturgok és drámaírók alakítják a végső produkció formáját. Michael Bhim és Mihaela Michailov (RO) hazájuk legismertebb fiatal drámaírói közé tartoznak, fő profiljuk a dokumentarista színház, ahogy David Schwartz (DE) és Schermann Márta rendezőknek is. A hazánkban is már többször megfordult Rimini Protokoll (CH-DE) vezető dramaturgja, Sebastian Brünger egyhetes workshopot tartott a kreatív csapatnak, megismertetve velük saját módszerük alapjait, és emellett metodológiai tanácsokkal, intenzív visszajelzésekkel segítette a munkafolyamatot.

A több mint 60 órányi anyagból összeválogatatott idézetek szó szerinti tolmácsolásban kerülnek „színre”. A túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel és polgármesterekkel készített szöveges interjúk mellett filmes dokumentumok, a közszereplők publikus megnyilvánulásai és a médiában megjelent kommentárok segítenek rekonstruálni a történteket.

Te kinyitnád az ajtót…?


„Pont így volt egy francia ágy volt itten. Na most a kettő gyerek, a fiú az velem aludt, így. A fejük így volt, pont az ablak mellett. Én persze kint aludtam a szélen, hogy le ne essenek. ...halvány gőzöm se volt, csak azt vettem észre, hogy lobog a ház. Az utolsó lövés, az utolsó-, az már nagyot szólt. Arra keltem fel. Felugrottam. ... Az első ajtó a kijárati ajtó volt, a kulcs szabályosan beletört. Beletört a kulcs. Ez volt a szerencsém, és ezt izéltem én is, hogy- másképp nem, mert hogyha én kimegyek, mert pont így lövöldözött, pont így, az ajtóban szinte.”
Gyetinás Tibor, a piricsei támadásról

***

Március 12-én, szombaton az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal!

Előadják: Bánki Gergely, Michael Bhim, Feuer Yvette, Mihaela Michailov, Ördög Tamás, Schermann Márta, David Schwartz, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina, Orsós Róbert

Dramaturgia: Bíró Dénes, Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna

Fénytervező: Vida Zoltán

Kreatív producer, koncepció: Lengyel Anna

Támogatók: NEFMI, OSI, szinhaz.hu

***

A meghívó letölthető változata - MS-Word

A rendezvény Facebook-oldala


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!