rss      tw      fb
Keres

Széll Kálmán Terv - KDNP: az intézkedések megoldást kínálnak az államadósság problémájára

MTI 2011. március 1., kedd 17:22

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a kedden nyilvánosságra hozott Széll Kálmán Terv megoldást kínál Magyarország legnagyobb problémájára, az államadósságra, és a probléma kezelésének terhét nem az emberek vállára teszi.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek az intézkedéseket értékelve kiemelte: az államadósság hihetetlen mértekben növekedett, 2002 és 2010 között 8 ezerről 20 ezer milliárd forintra nőtt. Ez megbénítja a magyar költségvetést és gazdaságot - mutatott rá.

Hozzátette: a kormány olyan programot dolgozott ki, amely a problémák kezelésének terhét nem az emberek vállára teszi. Mint mondta, bíznak benne, hogy az átalakításokat a magyar emberek megértése és összefogása kíséri majd.

A frakcióvezető a KDNP számára fontos lépések közé sorolta, hogy aki dolgozni tud, az ténylegesen dolgozzon, ami azt is feltételezi, hogy aki dolgozni tud, az kapjon munkalehetőséget.

Ennek egyik eszközeként jelölte meg a közmunka-programokat, amelyek a jelenleginél sokkal nagyobb lehetőséget biztosítanak majd a ma még inaktív rétegeknek.

Kitért arra is, hogy az életerős és munkaképes emberek a nyugdíjkorhatár betöltése előtt ne vonuljanak nyugdíjba, mint kifejtette: így lehetőség van a nyugdíjak értékének megőrzésére.

Keresztényszociális pártként üdvözölte a rezsiköltségek befagyasztásának szándékát. Mint mondta, az energiaárak várható növekedése ellen védekezni kell.

Beszélt arról is, hogy az államadósságot a gyógyszerkassza finanszírozása is növelte, ezzel nem a betegek, hanem a gyógyszergyártók érdekét szolgálták.

Harrach Péter azt mondta, hogy azok, akik az államadósság növekedésének előidézői voltak, ma igyekeznek a probléma kezelését akadályozni, azáltal is, hogy megszorításokat emlegetnek.

Az ellenzékre jellemző, hogy amikor hatalmon voltak, a probléma kezelésének egyetlen megoldásaként a megszorításokat látták, és ma is csak erre tudnak gondolni. Mint mondta, nem értik a kormány más szempontú cselekvését, ami egy egészen új rendszer létrehozását jelenti.