rss      tw      fb
Keres

Széll Kálmán Terv: olcsóbb, de hatékonyabb államot kell működtetni

MTI 2011. március 1., kedd 16:42

Az elmúlt években az állam túl sokat költött magára, ugyanakkor nem végezte megfelelően feladatát, ezért olcsóbb, de hatékonyabb államot kell működtetni, amely a közérdeket szolgálja, es nem növeli, hanem csökkenti az adósságot - olvasható a Széll Kálmán Tervben, amelyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden ismertetett Budapesten.

A dokumentum kitér arra, hogy az államigazgatás korábban nehézkesen és átláthatatlanul működött, s teret adott a korrupciónak. Az állam saját hibáit és hiányosságait rendre hitelekkel takargatta, mindezzel jelentős mértékben vette ki részét az adósság újratermeléséből.

Nem lehet egy ország nehézségeit leküzdeni úgy, hogyha az emberek nem bízhatnak az államban és az állami vezetőkben. A közös erőfeszítésekhez szükséges összefogást csak úgy lehet fenntartani, ha abból valóban mindenki kiveszi a részét, az állam és annak vezetői maguk is többet vállalnak az országra nehezedő terhekből - olvasható a tervben.

A dokumentum leszögezi: "az államnak feladata, hogy az általa kivetett adókat be is szedje. Ha ezt nem teszi, azokat hitelből kell pótolni. Eddig gyenge volt az állam szakmai fölkészültsége, hogy ezt a feladatát megfelelően ellássa. Bonyolult, rosszul szervezett, túlszabályozott volt az adózás és adóbeszedés rendszere, az egészet behálózta a korrupció."

Ennek jegyében kezdte meg munkáját tavaly a nemzeti ügyek kormánya és az új országgyűlés a politikusok számának radikális csökkentésével, az állami vezetők díjazásának maximálásával, az indokolatlan végkielégítések és juttatások megszüntetésével, az eszközbeszerzések befagyasztásával.

A terv szerint az adósság elleni összefogásban a kormány tagjainak, a minisztereknek és a politikai államtitkároknak most még többet kell vállalniuk. Ezért a nekik járó bér 85 százalékát veszik csak föl, és a bérük nem emelkedik, jutalmat és prémiumot pedig mindaddig nem kapnak, amíg az államadósság 65 százalék alá nem csökken. Ugyaneddig az időpontig az állami vezetők évi szabadsága 40 napról 20 napra csökken.

Korábban átláthatatlan, lassú és korrupt módon működött a közbeszerzés, ezért áttér a kormány a közbeszerzés új rendszerére, amely egyszerű, gyors es átlátható lesz. Egyúttal kitiltják a közbeszerzésből a tisztázatlan tulajdonosi hátterű (off-shore) cégeket - fő- es alvállalkozóként egyaránt. Az erről szóló új törvény 2011. július 1-től lép életbe - olvasható a tervben.

A dokumentum kitér arra, hogy az államadósság a központi költségvetés es az önkormányzatok adósságából áll össze. Az elmúlt időszakban az önkormányzatok adóssága folyamatosan nőtt, ennek gátat kell szabni, ezért a jövőben a hitelfelvétel kormányzati engedéllyel lehetséges majd. Az önkormányzatok finanszírozásának átfogó reformja keretében a helyi adók szerepét újraszabályozzák.

A közigazgatásban tovább csökkentik a bürokráciát, mert a szükségesnél nagyobb bürokrácia mind lassúságával, mind a költségeivel növeli az államadósságot. Bevezeti a kormány a megalapozatlan kiadások, a kiszerződések es az indokolatlan külső szerződések tilalmát.

Az adósság elleni küzdelemből a politika sem vonhatja ki magát, ezért a pártok támogatását nominálértéken befagyasztják a 2011-es szinten, amíg az adósság a GDP 65 százaléka alá nem csökken.

Egy jól szervezett állam működéséhez nincs szükség újabb hitelekre, eközben az állam növekvő hatékonysága minden területen a GDP/adósság arány javítását fogja eredményezni - olvasható a Széll Kálmán Tervben.